Sunday, 4 March 2007

Mein fellow Americans


Geert Wilders pleit voor het afschaffen van de dubbele nationaliteit voor Kamerleden. Om belangenverstrengeling to voorkomen moeten deze mensen hun niet-Nederlandse paspoort inleveren.

Heerlijk om dit soort berichten te lezen: de Nederlandse politiek is goed bezig. Was "Samen" niet het thema van Balkenende IV?

Jammer dat Wilders niet uitlegt waarom het inleveren van een document het einde zou zijn van een bepaalde emotionele band. Alsof je niet meer kan zwemmen als je je zwemdiploma kwijt raakt. En hoe loyaal is Limburger Wilders zelf naar de rest van het volk?

Hier doen ze niet zo moeilijk over dat soort dingen. Het enige ambt dat onbereikbaar is voor genaturaliseerde Amerikanen is dat van president. En er gaan inmiddels stemmen op om dat artikel in de Grondwet te wijzigen en de reden is het enorme succes van de Governator.

Behalve gouverneur van Californie (en briljant acteur) is Arnold Schwarzenegger immens populair, zowel bij Republikeinen als bij Democraten. Waarschijnlijk komen de verkiezingen van volgend jaar te snel, maar grote kans dat hij, als de wetswijziging doorkomt, de Republikeinse presidentskandidaat in 2012 zal zijn.

Angst dat hij Oostenrijk voortrekt is net zo waarschijnlijk als dat loyaliteit van de katholieke president John F. Kennedy in Rome zou liggen.

Globalisatie, verdwijnende grenzen, één Europa...het lijkt Wilders allemaal voorbij te gaan.

No comments: