Sunday 15 April 2007

De Verdeelde Staten van Amerika

Radiohost Don Imus is deze week ontslagen omdat hij de meisjes van het Rutgers University basketbal team "nappy-headed ho`s" had genoemd.(Zie hier het fragment http://www.youtube.com/watch?v=RF9BjB7Bzr0 )

Deze straf is terecht: als presentator wordt je betaald om te praten; zeg je iets stoms, dan vlieg je eruit. Een Nederlandse presentator noemde onlangs een collega "een veredelde zwarte piet," en ook hij kon vertrekken. (Zie hier het fragment http://www.youtube.com/watch?v=aHbOgUOhMSc&mode=related&search=)

Daar houdt de vergelijking tussen beide zaken op. Terwijl in Nederland een dag later de wereld verder draait, is de zaak Imus hier nog steeds groot nieuws en dat komt niet alleen omdat Mr. Imus bekender is dan de belspel presentator.

Met zijn opmerking --letterlijk vertaald "hoeren met kroeshaar"-- beledigde hij niet alleen vrouwen en zwarten, maar slingerde hij ook onbedoeld een aantal discussies aan. Een overzicht van wat ik hier de afgelopen dagen op televisie zag en in de kranten las.

Waarom mogen zwarte rappers vrouwen "ho's" noemen en een blanke radiopresentator niet?
Is beledigen en tegen heilige huisjes schoppen niet een van de taken van een shockjock? Waarom worden zwarten en vrouwen nog steeds achtergesteld in Amerika? Waar begint belediging en houdt de vrijheid van meningsuiting op? Wat zegt dit over racisme in Amerika? Wat gaat de volgende president doen tegen dit soort uitlatingen? Hoe lang moeten vele Amerikanen nog in armoede leven?

Nu zeggen er wel vaker mensen in dit land dingen waar ze later spijt van hebben. Presidentskandidaat Joe Biden die presidentskandidaat Barack Obama "clean" noemt; Michael Richards -Seinfeld's Cosmo Kramer -- die the n-word gebruikt; Mel Gibson die het tijdens zijn arrestatie over "fucking jews" heeft.

Dit land heeft veel aandacht voor minderheden. Februari was Black Women Awareness Month, vorige week was het Palestinian Awareness Week en zo zijn er nog tal van dagen die stilstaan bij Native Americans, Latino's, vrouwen, homo's, vouwen met borstkanker en Joden.

Zij zijn in het leven geroepen om mensen toleranter te maken; maar ik ben van mening dat ze het land alleen maar verdelen. Als je, als zwarte vrouw, je een maand trots mag/moet voelen omdat je een zwarte vrouw bent, zal je je sneller aangevallen voelen als iemand een zwarte vrouw beledigt. Als iemand zich bewust is van kleur, geslacht, geaardheid of religie, wordt het een issue. Zelf als de issue niet veel meer is dan een oude man met een cowboyhoed die stomme dingen zegt over basketballende meisjes.

No comments: