Tuesday 8 May 2007

Fox is eng

Ik keek in Nederland altijd graag naar Fox News. Prima vermaak en het bevestigde mijn vooroordelen over "domme Amerikanen die nooit over de grens keken." Ik kijk het nu nog steeds vaak, maar beschouw het niet langer als vermaak. Fox News is eng.

Anders dan de naam doet vermoeden is Fox News geen nieuws programma. Het behandelt actuele onderwerpen mits die zo verteld kunnen worden dat ze het neo-conservatieve gedachtengoed bevestigen of liberale opvattingen kunnen aanvallen. Een voorbeeld: vorige week was het National Prayer Day; een goed moment om stil te staan bij de bidgewoontes van de Democratische presidentskandidaten. Wat blijkt? Ze bidden niet of nauwelijks. Een expert legt de kijkers het gevaar uit van een president die niet bidt.

Nog een voorbeeld: nieuwe ontwikkelingen in de zaak van de verdwenen Nathalee Holloway is een prima gelegenheid om de Arubaanse/ Nederlandse politie van amateurisme te beschuldigen. Een land met dergelijke opvattingen over drugs kan geen goede agenten voortbrengen.

De Franse presidentsverkiezingen als laatse voorbeeld. Sarkozy wordt op basis van zijn pro-Amerikaanse houding als de nieuwe verlosser toegejuicht. Reden genoeg om patat weer French Fries te noemen in plaats van Freedom Fries. En om de uitzending te eindigen met een gemeend "Viva (sic) la France."

No comments: