Sunday, 1 July 2007

Sport en spel

Na 13 jaar is is de Europese ambitie van de National Football League dood. Alle teams, inclusief de Amsterdam Admirals, worden per direct opgeheven. Volgens de hoogste NFL baas is dat "de beste zakelijke beslissing.'' (http://www.parool.nl/sport/2007/JUN/063007-1.html)

De wereldvoetbalbond FIFA zal deze beslissing nauwlettend in de gaten hebben gehouden. Het lukt hen immers ook al jaren niet om Amerikanen warm te maken voor voetbal; en de komst van David Beckham naar LA Galaxy deze zomer zal daar niets aan veranderen. Terwijl zeilers, golfers en tennissers al jaren een transatlantische competitie hebben, gaan Amerikaanse stadionsporten en Europa --en vice versa-- niet samen. Spelopzet, tijd en entertainment zijn te verschillend om een uitwisseling te laten werken.

In Amerikaanse sport wordt meer gescoord. In basketballwedstrijden is in principe iedere aanval een doelpunt, terwijl 0-0 nog steeds een spannende voetbalpot kan opleveren. Dat begrijpt een Amerikaan net zo min als dat wij een 109-107 uitslag kunnen waarderen.

Niemand weet van te voren hoelang een baseball wedstrijd gaat duren: ga uit van minimaal 3 uur, maar het kan zo maar 5 of meer worden. Een voetbalwedstrijd, zelf met penalties, kan niet langer dan 2.5 uur duren.

Europeanen gaan naar een voetbalwedstrijd om de wedstrijd te zien. Dat klinkt logisch, maar voor Amerikanen is de wedstrijd onderdeel van een groter geheel. Hun team is een reden om naar het stadion te gaan; maar zeker niet de enige reden. Gezelligheid, hotdogs, socializen, bier drinken, spelletjes; onverdeelde aandacht voor wat er op het veld gebeurt is er zelden.

De mentaliteit van de toeschouwers is daardoor anders: er vallen zoveel doelpunten dat het niet erg is als je er een mist; een halfuurtje een computerspel gaan spelen in de catacomben kan best als de wedstrijd nog 2 uur duurt; en niemand kijkt gek op als het spel 3 minuten stil ligt omdat er op dat moment reclame op televisie is.

Voor Europese begrippen gaan Amerikaanse sportwedstrijden te weinig om de sport; en voor de gemiddelde Amerikaan gebeurt er te weinig tijdens een voetbalwedstrijd om 90 minuten opperste concentratie te verantwoorden. Desondanks zal zowel de FIFA als de NFL hun sport blijven propageren aan de andere kant van de oceaan: uiteindelijk gaat het hen natuurlijk om de knikkers.

No comments: