Monday 28 July 2008

Kandidaten gaan voor goud

Het Nazi regime leerde in 1936 dat politiek en de Olympische Spelen moeilijk samengaan. Geheel in strijd met de destijds heersende opvattingen won de zwarte atleet Jesse Owens vier gouden medailles. Desalniettemin willen beide presidentskandidaten gaan adverteren tijdens de Spelen. Een uitzonderlijke beslissing die niet geheel zonder risico is.

Kandidaten spenderen normaal gesproken hun advertentiegeld aan lokale radio en televisie. Regio`s waar het erom gaat spannen in november worden zo overdonderd met spotjes; en staten die de kandidaten of sowieso gaan verliezen of al zo goed als zeker in hun zak hebben laten ze met rust.

De regie van de Spelen is echter in handen van de landelijke zender NBC. En als Obama en McCain dezelfde 25 miljoen Amerikanen kunnen bereiken die iedere avond naar de Spelen in Athene keken willen ze best een uitzondering maken. Ook de bedragen die de kandidaten willen neerleggen is ongekend. Obama`s 5 miljoen dollar is het hoogste bedrag dat een kandidaat de laatste 30 jaar tijdens de Spelen wil gaan uitgeven; McCain is nog in overleg, maar hij zal zeker niet achter willen blijven.

Met zo`n miljoenenpubliek wil je natuurlijk wel goed voor de dag komen. Gelukkig heeft President Bush ook daarin het voorbeeld gegeven van hoe het niet moet. In 2004 verschenen in één van zijn campagnereclames de vlaggen van Afghanistan en Irak en zei de voice over, “At this Olympics there will be two more free nations, and two fewer terrorist regimes.” De middenvelder van Iraakse Olympische voetbalelftal was 'not amused.' “Iraq as a team does not want Mr. Bush to use us for the presidential campaign. He can find another way to advertise himself.”

Maar wat de kandidaten ook verzinnen het zal recht tegen de Olympische gedachte ingaan. Winnen is in hun tak van sport immers belangrijker dan meedoen.

2 comments:

medium4you said...

Beste Mark,

De redactie van Medium4You heeft uw weblog bezocht en van zijn
kwaliteit en originaliteit genoten.

Wij vragen u daarom toestemming om eventueel een paar artikelen op Medium4You te kunnen publiceren, met name het stuk “Kandidaten gaan voor goud” dat wij heel interessant vinden.

Medium4You is een actualiteiten site waar ook sport, kunst en humor
aan bod komen, en die de bijzonderheid heeft om tweetalig nederlands-frans te zijn.

Medium4You is een gratis website bedoeld voor meningsuiting en debatten, toegankelijk voor iedereen.

Elk artikel wordt gepubliceerd onder de naam die door de auteur wordt gekozen, en ook met verwijzing naar de website in kwestie.

Wij zouden het eveneens appreciëren om met u te corresponderen en op eventuele
vragen die u zou hebben te antwoorden.

Medium4You is volledig gratis en zeer toegankelijk. U kunt de site op elk moment bezoeken, en u zelfs als redacteur laten inschrijven: http://www.medium4you.be

Met vriendelijke groet,

Het redactieteam van Medium4You

redacteurs@medium4you.be

medium4you said...

Beste Mark,

Bedankt voor uw toestemming.
Wij hebben uw e-mail nodig.
Kunt u het adres aan ons sturen ?
Met vriendelijke groeten,

De redactie

redacteurs@medium4you.be