Het kan niemand ontgaan zijn: “Change has come to America.” Obama schreef niet alleen geschiedenis door als eerste African-American het presidentsschap te winnen; hij herformuleerde ook alle media-strategieën. En daar lijken hij en zijn partij de komende jaren mee door te willen gaan.
Vraag is of marketeers daar blij mee zullen zijn. Naast een aantal nieuwe mediawetten is ook een strengere interpretatie van de bestaande wetten te verwachten. Zo denkt Obama's team over een wetswijziging waardoor reclamekosten niet langer belastingaftrekbaar zijn. Het Amerikaanse begrotingstekort loopt in de biljarden en het geld voor Obama's plannen moet ergens vandaan komen.
Democratische politici willen meer beveiliging van Internet privacy en daarom cookies en “deep-packet inspection” aan banden leggen; methodes die marketeers gebruiken om het surf- en klikgedrag van consumenten te volgen. Dit voorstel is een directe bedreiging voor de enige marketingtak die nog in de lift zit.
Daarnaast wil men reclames voor medicijnen aan banden leggen. Voorstanders van dit plan zijn van mening dat marketing de oorzaak is van de almaar stijgende kosten in de gezondheidszorg.
Voedselreclames gericht op kinderen lijken ook hun langste tijd gehad te hebben. Als de Amerikaanse jeugd niet snel zelf begint met afvallen, kunnen junkfood en frisdrank wel eens snel in dezelfde hoek als alcohol en tabak terecht komen.
Met het verscherpen van de regels voor product placement en een grotere inmenging van de Federal Bureau of Consumer Protection Trade krijgen marketeers minder bewegingsruimte en consumenten meer invloed.
De afgeblazen deal tussen Google en Yahoo is volgens experts een voorbode van Obama's politiek ten aanzien van media conglomeraten. Deze bedrijven zagen de strengere fusieregels aankomen en besloten daarom van de samenwerking af te zien.
Het heeft iets ironisch: de man die het mede dankzij de grootste media blitzkrieg ooit tot president schopte maakt het anderen bijna onmogelijk zijn kunststukje te herhalen. Of zou Obama nu al aan 2012 denken?
Monday, 10 November 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment