Monday 3 November 2008

Wie wordt het niet?

Na een lange kwalificatie, intensieve groepsduels en zenuwslopende kwart- en halve finales is het tijd voor de echte eindstrijd. De onzekerheid duurde 21 maanden, maar vandaag krijgen we dan eindelijk antwoord op de vraag 'wie wordt het niet?'

De kans dat Chuck Baldwin, kandidaat van de Constitution Party, president nummer 44 wordt is zo goed als onmogelijk. Hij voerde een dappere campagne maar zijn boodschap kwam niet aan: het is ook niet het beste jaar om een agenda voor te stellen die President Bush rechts inhaalt.

Ook Bob Barr, een voormalige Republikeinse Congresman en tegenwoordig de kandidaat van de Libertarian Party, hoeven we in januari niet op het inauguratiepodium te verwachten. Toch kan hij een rol van betekenis spelen: zijn fiscaal conservatieve plannen kunnen op zoveel bijval rekenen dat hij de Republikeinse partij zeker stemmen gaat kosten. De Nader van 2008?

Cynthia McKinney heeft er ook verstandig aan gedaan haar baan nog niet op te zeggen. De oud-Democraat en presidentskandidaat van de Green Party scoort weliswaar goed qua naamsbekendheid, maar niet op de manier die je als politicus graag ziet. Zo kwam ze in 2006, toen ze nog in het Congres zat, in het nieuws nadat ze een beveiligingsbeambte op het Capitool geslagen had omdat die haar niet herkende en haar de toegang tot het gebouw ontzegde.

En hoewel hij het voor de derde keer probeert, zal het Independent Party kandidaat Ralp Nader ook dit jaar niet lukken. Velen zien hem nog steeds als deels schuldig aan de puinhoop van de afgelopen acht jaar: in 2000 was het handjevol stemmen dat hij in Florida van Al Gore afpakte genoeg voor Bush om de staat en het Witte Huis te winnen.

Wie het ook niet wordt is John McCain. Hij is een goed politicus, heeft kennis van buitenlandse zaken en gaat voor het vuur door Amerika. De keuze voor zijn running mate ondermijnt echter zijn geloofwaardigheid; hij offerde zijn imago als 'maverick' op in ruil voor steun van de rechterzijde van de Republikeinse partij; zijn "Country First" slogan werd een holle frase in het licht van zijn 100 procent negatieve campagne; en Amerika moet naar de toekomst kijken en dat gaat niet aan de hand van een 72 jarige economische lichtgewicht.

Kortom, BHO for President. Niet omdat de anderen het niet worden, maar omdat hij brengt wat Amerika nu nodig heeft. Het zal niet makkelijk worden, de glans die hij heeft zal snel vervagen en hij gaat klappen krijgen; maar als zijn campagne een voorbode is van wat hij als president gaat brengen dan is Amerika over vier jaar een beter land.

No comments: