Thursday 12 February 2009

Obama geeft het slechte voorbeeld

Het vertrek van president Bush betekende ook het einde van zijn formal White House dress. Niet iedereen vindt dat verstandig. In crisistijd bestaat te formeel niet.

George W. Bush stond bekend als een punctuele en formele president - zolang het om kleding ging tenminste. In zijn tijd moest iedereen in het Witte Huis - ook in de weekenden - strak in het pak. En wie dat niet deed kon op een uitbrander rekenen, vertelt Bush adviseur Dan Bartlett. Hij moest zich ooit op een zaterdag in de Oval Office melden en werd vanwege zijn khaki broek aan de deur geweigerd. "I had to stand there and get chewed out for about 15 minutes."

Obama gooit het ook wat dit betreft over een andere boeg. Dagen na zijn inaugeratie circuleerden de eerste foto's waarop hij zonder jasje in zijn werkkamer zat - een doodszonde, aldus Nummer 43. Ook verscheen hij in het weekend in zijn joggingbroek met een trui over zijn schouders. De vaste staf durfde dat voorbeeld niet zomaar te volgen, maar een interne memo van Obama maakte duidelijk dat de regel voor iedereen in het Witte Huis opgaat. Spijkerbroeken, polo's, jasje uit... Het mag allemaal.

Obama heeft natuurlijk makkelijk praten; al bestuurde hij het land in zwembroek en Hawaii shirt, wie maakt hem wat?

Voor mensen met minder baanzekerheid geldt dat je in deze tijd niet te formeel gekleed kan zijn, aldus communicatie consultant Gretchen Neels. Juist nu moet je succes uitstralen; en met "power clothes, you have your game on." Neels adviseert onder andere een aantal advocatenkantoren, en daar lopen ze totaan de postkamer in driedelig grijs.

Waarom advocaat Bill Brewer voor zijn power uniform kiest? Simpel, "people expect high-powered lawyers to look like high-powered lawyers. Anything else is sending the wrong signal." Voor hem gaat dat verder dan zijn pak, das en overhemd. Schoenen - mits niet te opvallend en natuurlijk glimmend gepoetst - maken je uitstraling compleet. En hij is niet te beroerd die kennis te delen. Als hij een collega met vieze schoenen voor koffie uitnodigt, wijst hij op de schoenpoetsstand naast de Starbucks. "I'm going to get my shoes shined. Why don't you join me?"

Zulke collega's zijn misschien uitzonderlijk, zegt Neels, maar wie nu zeker van zijn baan wil zijn of werk zoekt heeft zich maar te schikken. "If they want you to dress up like Big Bird every day, just do it!"

No comments: