Wednesday 4 March 2009

Vergeet de beurs en bailouts, start ups zijn de toekomst

De Dow Jones op het laagste punt in 12 jaar. AIG verliest geld sneller dan het gedrukt wordt. Gooi het roei om, zegt de oprichter van online netwerk Linkedin: investeer in start ups.

De grafiek op de voorpagina van de Washington Post liegt er niet om. Drie lijntjes in vrije val vergelijken de eerste 500 dagen van de crises van 1929, 2000 en anno nu. Niet alleen ligt de huidige crisis perfect op koers om net zo ingrijpend als zijn broertjes te worden; ook blijkt dat we maar net begonnen zijn.

In 1930 was het verlies 500 dagen na Zwarte Vrijdag 52 procent; anderhalf jaar later was dat minus 89 procent. De gebarsten Internet bubble deed het beter minder slecht: stond de NASDAQ in september 2001 nog op min 60 procent de uiteindelijke schade bedroeg 'slechts' 78 procent. En sinds oktober 2007 verloor Wall Street volgens de grafiek 52 procent van zijn waarde. Zet deze koers zich voort dan is de komende 500 dagen een daling tussen de 20 en 40 procent zeer waarschijnlijk.

De remedie heeft wisselend succes. Echte paniek is (nog) nergens uitgebroken, maar de prijs is aanzienlijk. Maar ook hier lijken we maar net begonnen -- kijk maar eens naar AIG. Eerder deze week meldde de verzekeraar een recordverlies in het laatste kwartaal van 2008 van $61.7 miljard. De Amerikaanse overheid reageerde met een injectie van $30 miljard en na vier van zulke reddingsplannen staat de teller inmiddels op $170 miljard. Experts denken dat de totale kosten kunnen oplopen tot $250 miljard. Ziet u het nog?

Linkedin CEO en oprichter Reid Hoffman in ieder geval niet. Investeren in de grote jongens is op dit moment zinloos en bailouts doen volgens hem niets op lange termijn, zo schrijft hij in een opiniestuk. "We moeten investeren in start-ups en kleine bedrijven. Zij vertegenwoordigen 99.7 procent van alle werkgevers en betalen 45 procent van de lonen in Amerika. In de afgelopen 10 jaar waren ze verantwoordelijk voor 60 tot 80 procent van alle nieuwe banen." Bewijs dat dit werkt heeft Hoffman genoeg, "Microsoft, MTV, CNN, FedEx, Intel, Hewlett-Packard en Burger King begonnen allemaal in tijden van economische teruggang. En kijk eens waar die vandaag zijn."

Hoffman weet waar hij het over heeft. Niet alleen bouwde hij zijn bedrijfje uit tot een succesvolle onderneming, sinds 2000 investeerde hij in meer dan 60 start-ups. Hij weet dat ze verstandig met geld omgaan, "want voor hen is verschil tussen een dollar verdienen of uitgeven leven of dood." Een instelling waar AIG nog iets van kan leren.

No comments: