Tuesday 14 April 2009

Ontslagtelevisie

Voor sommigen is het een droom die uitkomt: collega's aanwijzen die ontslagen worden. Maar mag van dat proces een reality soap gemaakt worden? En zo ja, is het eigenlijk wel een slimme zet om op prime time te vertellen dat het zo slecht gaat dat er mensen de deur uit moeten?

De Amerikaanse televisiezender Fox denkt van wel. In hun nieuwste show “Someone's Gotta Go” volgen ze kleine bedrijven - 15 tot 20 man – waar de medewerkers in onderling overleg bepalen wie er morgen niet meer hoeft terug te komen. Om een weloverwogen keuze te maken krijgt men inzicht in vertrouwelijke informatie, zoals evaluaties en salarisstookjes. Maar dat persoonlijke interesses meespelen om bepaalde mensen de deur uit te krijgen – de zwetende ITer, de luie koffiejuf of de grijze administratiemuis – ligt niet alleen voor de hand, het is het basis ingrediĆ«nt voor mooie televisie.

Er schuilt echter een risico in deze opzet. Wat als een minderheid, vrouw of gehandicapt persoon ontslagen wordt die vervolgens een claim wegens discriminatie indient – we zitten tenslotte in Amerika? Met dit scenario moet men rekening houden, aldus arbeidsrechtadvocaat Joel Rice. “Het probleem is dat je van tevoren niet weet wie de laan uitgestuurd wordt. Je kan dus geen afspraken maken mocht er iemand opeens een procedure starten.”

Entertainment advocaat (dat vak bestaat) Leonard Rubin gaat ervan uit dat men wel rekening houdt met deze mogelijkheid. Dat neemt niet weg dat hij het een absurd idee vindt. “De show gaat er niet om wie de populairste werknemer is. De vraag is wie het minst populair is op de werkvloer. Daarin onderscheidt dit programma zich van andere reality shows waarin men op zoek gaat naar winnaars.”

Fox was niet voor commentaar bereikbaar, maar zei wel dat de show al in productie is. De zender kennende zal men wel een oplossing hebben gevonden. En zo niet...ik ruik een nieuw format.

No comments: