Monday 20 April 2009

That's in a word

Complexe overheidsbesluiten worden 30 seconden soundbites; buitenland politiek wordt tot 140 karakter tellende twitter berichten terug gebracht; en triljardenbudgetten zijn kleurige staafdiagrammen. Wie de essentie van de Amerikaanse politiek wil bevatten heeft het vandaag de dag maar lastig. De website Capitolwords biedt uitkomst.

Het had zo mooi kunnen zijn: journalisten brengen orde aan in de hoeveelheid politieke informatie die dagelijks vanaf Capitol Hill en het Witte Huis de wereld in wordt geslingerd. Experts vatten samen en leggen uit wat belangrijk is, en waarom.

Helaas wilden politici hun greep op hun boodschap niet kwijt. Het resultaat: men sprak meer en meer in soundbites en leverde zelf samenvattingen van hun beleid aan. Tel daar vervolgens bij op de hoeveelheid extra communicatie mogelijkheden, de opkomst van media consultants, spindocters en 24/7 televisiezenders die 24/7 om input schreeuwen.

Gelukkig is Capitolwords deze informatie tsunami de baas. En hun methode is simpel: de site houdt per dag per politicus bij welk woord ze het vaakst zeggen. Zo was het topwoord van de New Yorkse Congresman Charlie Rangel het afgelopen jaar “Caribbean” (233 keer). De Democraat ligt in de clinch met de belastingdienst over de huurinkomsten van zijn tweede huisje in – jawel – het Caribisch gebied. Dat de Republikein Roscoe Bartlett het in 2008 1914 keer over “oil” had krijgt meer betekenis als je bedenkt dat hij voorzitter is van een commissie die zich structureel zorgen maakt over Amerika's naderende olietekort.

Het idee achter de site, aldus een woordvoerder, is “inzicht krijgen in wat er in het hoofd van politci omgaat.” En dat iemand op de werkvloer het meest zijn persoonlijke belastingproblemen aanhaalt spreekt boekdelen over zijn prioriteiten.

Gelukkig biedt de site ook voldoende vermaak. Zo sprak het hoogste Amerikaanse politieke orgaan in 2008 even vaak over “Spongebob Squarepants” als over “zombies” ( vier keer.) Dat Congresman Joe Wilson het vaak over “Hilton” en “Spears” heeft is minder spannend dan het lijkt: hij vertegenwoordigt het district Hilton Head waarin ook Spears Creek ligt.

Voor politieke junkies is de site een uitkomst. Eindelijk kunnen zij zonder problemen in de ziel van hun volksvertegenwoordigers kijken. Wat politici van de site vinden is onduidelijk, maar zeker is dat zij vanaf nu op hun woord moeten passen.

No comments: