Tuesday 12 May 2009

De dollar krijgt concurrentie

Dat Wall Street sinds een tijdje weer in de lift zit betekent niet dat voor heel Amerika de crisis voorbij is. Met name kleinere bedrijven zoeken nog steeds manieren om het hoofd boven water te houden. In Massachusetts heeft men een wel heel ambitieuze oplossing voor ogen.

Deze staat aan de Amerikaanse oostkust drukt sinds kort zijn eigen geld. Geen dollars natuurlijk, maar zogenaamde Berkshares waarmee in meer dan 400 winkels betaald kan worden. Het idee achter de regionale munteenheid is het stimuleren van de lokale economie; zo worden grote landelijke winkelketens van deelname uitgesloten. Ook levert betalen met Berkshares klanten tien procent korting op: voor $9,- koopt men 10 Berkshares. En in zulke aanbiedingen is de gemiddelde Amerikaan nu meer dan ooit in geĆÆnteresseerd.

Het succes van de Berkshares - sinds de invoering is er al voor meer dan $2.4 miljoen in omloop – schuilt in meer dan de korting. Het idee van een regionale munt of tijdelijk betaalmiddel is immers niet nieuw; denk aan Arenas, drankmunten en consumptiebonnen. Maar waar de meeste van dat soort valuta op goedkoop papier worden gedrukt of voorzien zijn van een knullig logootje, hebben Berkshares de look&feel van echt geld, inclusief portretten van lokale helden en een geraffineerde bescherming tegen namaak. En die professionele aanpak onderstreept de ambities van de mensen achter de Berkshares.

Zo hoopt mede-initiatiefneemster Susan Witt dat de Bershares een eerste stap zijn naar een echte regionale economie die zichzelf in stand kan houden. Oftewel, in plaats van een Wal-Mart of een andere megawinkel in de staat verwelkomen wil zij dat alles wat lokaal geconsumeerd wordt ook lokaal geproduceerd wordt. Op termijn moet er een systeem ontstaan dat immuun is voor schommelingen in de economie van de rest van het land.

Helaas voor haar is dit plan is even ambtitieus als onhaalbaar – tenzij de inwoners van de staat 200 jaar terug in de tijd willen gaan. Massachusetts staat niet bekend om zijn massaal geproduceerde goederen waar Amerikanen zo dol op zijn; voor Nintendo Wiis, drijvende barbecues en Ipods met beverage cup holder is China toch nog steeds het beste adres; en de enige reden dat men op dit moment de voorkeur geeft aan lokale producten is omdat die goedkoop en essentiĆ«el zijn. Zodra de crisis voorbij is zal Massachusetts zich weer aansluiten bij de rest van het land en massaal oprukken naar de malls om daar echt geld te laten rollen.

No comments: