Monday, 29 January 2007

Het Tilburg van Amerika

Iowa. Een staat met nog geen 3 miljoen inwoners, ingesloten door Minnesota, Nebraska, Missouri, Wisconsin, Illinois en South Dakota. Buffalo Bill en John Wayne werden er geboren. De hoofdstad is Des Moines; sojabonen en vee zijn de een belangrijke bron van inkomst en er lopen 20 snelwegen door deze staat. Een soort Tilburg.

Ondanks dat stond Iowa dit weekend in de belangstelling. Senator en presidentskandidaat Hillary Rodham-Clinton was namelijk op bezoek. En dat deed ze niet zonder reden.
(zie de video op CNN: http://edition.cnn.com/video/player/player.html?url=/video/politics/2007/01/27/crowley.hillary.in.iowa.mxf.cnn.)


In Iowa vindt in januari 2008 de"caucus" plaats. Dat is een buurtvergadering --op grote schaal -- waarbij afgevaardigden gekozen worden, die op hun beurt districtsafgevaardigden kiezen, die op hun beurt staatsafgevaardigden kiezen die op hun beurt nationale afgevaardigden kiezen die op hun beurt een presidentskandidaat kiezen. Er worden in heel Iowa zo`n 2000 caucussen georganiseerd.

Hoewel Iowa maar 1% uitmaakt van de totale Amerikaanse bevolking, doet iedere presidentskandidaat zijn/ haar uiterste best hier goed voor de dag te komen.

Dat is een gevolg van het Amerikaanse democratische stelsel. Omdat de president uiteindelijk gekozen wordt afgevaardigden, is het winnen van individuele stemmen minder belangrijk. Zo had het bijvoorbeeld geen zin voor President Bush om tijdens de verkiezingen in 2004 campagne te voeren in Californie; net zo min als Senator John Kerry de moeite nam om naar Texas af te reizen. Wie niet de meerderheid van de stemmen pakt, verliest alle stemmen van de afgevaardigden.

Maar Iowa is om nog een reden belangrijk: het is een "swingstate." In een land waar de meeste staten bij voorbaat verdeeld kunnen worden in Red ( Republikeins) en Blue (Democratisch), is Iowa een uitzondering. Het eerste bezoek van presidentskandidaat Senator Barack Obama zal dan ook niet lang op zich laten wachten.

Hoewel het nog een jaar duurt tot de caucus, is de race dit weekend begonnen. Daarna zal het wel weer rustig worden. Uiteindelijk draaien de verkiezingen niet om Iowa, maar om Washington, DC. Dat weten ze zelfs in Tilburg.

1 comment:

Anonymous said...

Ziet er weer goed uit. Keep on the good work! Heini