Thursday 18 January 2007

Obama en Scooter

Obama en Scooter: waarom deze namen Washington in hun greep houden.

Barack Obama is meer dan de senator van Illinois. Hij wordt beschouwd als een fenomeen. En als grote kanshebber om in 2008 de Democratische presidentskandidaat te worden en dus, gezien de problemen voor de Republikeinse partij, om de volgende president van Amerika te worden. De aankondiging dat hij een Exploratory Committee heeft samengesteld was vandaag groot nieuws.


Lewis " Scooter" Libby is de voormalig stafchef van Vice-President Dick Cheney. Hij staat op de voorpagina`s omdat zijn proces deze week is begonnen. Hij wordt beschuldigd van meineed en het belemmeren van de rechtsgang. So what, doen niet alle politici dat? Misschien, maar in dit geval is het iets gecompliceerder. Daarom de hoofdrolspelers uit zijn proces op een rijtje.

Scooter (zodra ik weet waar deze naam vandaan komt, meld ik dat) wordt ervan beschuldigd dat hij de identiteit van een CIA agent heeft prijsgegeven aan journalist Robert Novak die dat vervolgens publiceerde in zijn column. Het onthullen van de identiteit van een CIA agent is staatsgeheim. Als het waar is, kan Scooter voor lange tijd de gevangenis in.De CIA agent Valerie Plame - vandaar de naam Plamegate - kon na deze onthulling haar vak niet meer uitoefenen. Of zij ook in levensgevaar is gekomen is niet zeker. Wat wel zeker is, is dat ze getrouwd is met......Joseph Wilson IV, een voormalig Amerikaans ambassadeur, die in 2003 bekend werd nadat hij een artikel in de New York Times had geschreven, "What I Did Not Find In Africa." Wat hij bedoelde was bewijs dat de Iraakse overheid in Nigeria uranium gekocht zou hebben. Irak, uranium, weapons of mass destruction...rings a bell?

Met zijn artikel had Wilson de casus belli van Scooter, Cheney en Bush van de tafel geveegd. En om hem daar voor te straffen werd de identiteit van zijn vrouw onthuld.
Althans, dat is het verhaal van de aanklagers. De verdediging zal zich beroepen op de vele zaken die Scooter op dat moment aan zijn hoofd had - niet geheel ondenkbaar voor de stafchef van de vice-president- en dat hij het verhaal al eerder van een andere journalist had gehoord, voordat hij het doorvertelde.
Hoe het ook zij, het wordt een interessant proces. Hoge piefen als Cheney, adviseur van Bush Karl Rove, de voormalige perschef van het Witte Huis en de journalistieke elite -waaronder Bob Woodward - worden in de getuigenbank verwacht.
Vandaag is begonnen met het kiezen van de 12 juryleden. Dat dat ook geen gemakkelijke taak is blijkt uit de vele vragen die de meer dan 100 kandidaat juryleden moeten beantwoorden. Bijvoorbeeld, hebt u gevoelens -positief of negatief- over de regering Bush waardoor u niet in staat bent een eerlijk oordeel te vellen over een lid van die regering? Geef daar maar eens antwoord op.

Obama hoeft dat voorlopig niet te doen. Officieel is hij namelijk nog geen kandidaat voor de presidentsverkiezingen. Maar hij en zijn Exploratory Committee zullen dit proces ongetwijfeld nauwlettend in de gaten houden.No comments: