Tuesday 12 June 2007

Rudy "9/11" Giuliani

Rudy Giuliani was op 10 september 2001 bezig aan zijn laatste dagen als burgemeester van New York City en daar was de gemiddelde New Yorker niet rouwig om. Hij had de stad weliswaar opgeruimd, veiliger gemaakt en "teruggegeven aan de inwoners," maar niet iedereen kon zijn werkwijze waarderen.

Onder zijn leiding zou de politie te harde --en volgens sommige organisaties racistische -- methoden gebruiken. Hij zou liberaal, artistiek New York aan banden worden gelegd. In eerste instantie vond iedereen het prima. Na persoonlijke problemen --prostaatkanker, een tweede scheiding en publieke vechtpartijen met zijn ex-vrouw-- en professionele terugslagen, snakte men naar verkiezingen en een nieuw gezicht in City Hall.

Toen kwam 11 september. Rudy werd een held, `s wereld bekendste burgemeester, Time Magazine's Man of the Year en Knight of the British Empire. De ex-mayor vloog de wereld over en hield $100,000 toespraken.

Rudy is nu een van de drie koplopers bij de Republikeinse presidentskandidaten. Zijn thema is veiligheid en zijn boodschap is "be afraid..be very afraid." 9/11 was geen incident, het gaat weer gebeuren; terroristen haten ons en willen ons allemaal dood hebben; Amerika staat aan de rand van de afgrond; stem op mij want ik ben de enige die hen kan tegenhouden.

Als het niet over national security gaat is zijn boodschap minder duidelijk, maar net zo aggressief. Washington is een puinhoop, alle politiek is bedorven en politici smijten met uw zuurverdiende belasting dollars.

Ik hoop dat Al-Qaida zich koest houdt tot aan de volgende verkiezingen -- en niet alleen om onschuldige slachtoffers te voorkomen. Als er namelijk ook maar iets gebeurt, wordt Rudy president met deze boodschap van angst en spierballentaal. New York in het begin van de jaren '90 was een puinhoop; zijn harde hand was nodig en voor 95 procent goed. Maar op het wereld toneel kan de onnodige of verkeerde 5 procent harde hand nare gevolgen hebben.

No comments: