Tuesday 3 July 2007

We the Presidents

Vanaf januari 2009 zullen we het met een nieuwe President en Vice-President moeten doen. Tot die tijd zal het duo Bush en Cheney iedere kans aangrijpen om de rest van de wereld verder van zich te verwijderen. Wat er de afgelopen tijden zoal gebeurde....

Scooter Libby vertelde de naam van een CIA agente aan een journalist, omdat haar man in de New York Times had geschreven dat de claim van Bush --dat Saddam in Nigeria uranium wilde kopen --niet waar was en zodoende de voornaamste reden voor de invasie in Irak onderuit haalde: Plamegate in een notedopje.

Scooter werd gedagvaard --om zo presidentieel adviseur Karl Rove en Cheney te beschermen, op wiens verzoek de naam hoogstwaarschijnlijk gelekt werd-- en veroordeeld tot 30 maanden cel.

Bush reactie via zijn woordvoerdster, “But given the fact that the judge has set up a process for appeal and given the way that the President has handled this for the past year or so, he’s not going to intervene.”

Vandaag volgde echter dit bericht van Bush, “I respect the jury’s verdict. But I have concluded that the prison sentence given to Mr. Libby is excessive. Therefore, I am commuting the portion of Mr. Libby’s sentence that required him to spend thirty months in prison.”

Presidentieel pardon --alhoewel Scooter nog wel $250.000,- moet betalen -- en Scooter kan zich nu beroepen op zijn zwijgrecht en hoeft dus niets te vertellen over de eventuele rol van verdere Witte Huis hoge piefen.

Cheny maakte het nog iets bonter. Het verlenen van een pardon is namelijk een grondwettelijk presidentieel voorrecht. Cheney`s claim dat hij niemand inzage in zijn geheime archieven hoeft te geven, dus ook niet de daartoe wettelijke gemachtigde National Archives, baseerde hij op het feit dat hij geen onderdeel van de uitvoerende macht is, alhoewel de Grondwet dat anders ziet.

Onderdeel van de rechtsprekende macht is hij als Vice-President ook niet; en vlak na het Enrol schandaal claimde hij dat hij niet gedagvaard kon worden om over zijn een-tweetjes met de hoogste baas bij Enron (de grootste donor van Bush' beide presidentscampagnes by the way) te vertellen omdat hij geen onderdeel is van de rechtgevende macht.

Eat your heart out, Montesquieu and your Trias Politica. Dick Cheney is de nieuwe vierde zuil van macht. In ieder geval de komende 18 maanden.

Bush en Cheney lijken zich te hebben neergelegd bij het feit dat niemand ze mag en dat niemand hun politiek nog begrijpt. Ze handelen op eigen initiatief, inzicht en goeddunken. Geen geruststellende gedachte terwijl het Midden Oosten op de rand van totale oorlog staat.

No comments: