Sunday 5 August 2007

Oog om oog, stad om stad

"Soldaat krijgt 110 jaar cel." " Man twee keer ter dood veroordeeld." "Tien duizend cel voor moord en verkrachting."

Zo op het oog grappige berichten: oh, wat zijn die Amerikanen toch raar. Alles moet altijd groter, langer en meer. Pas als je er over nadenkt, begrijp je hoe absurd dit is. Hoe kan een rechter iemand twee keer ter dood veroordelen? De kans dat hij niet weet dat je maar een keer dood kan gaan, is klein. Dus waarom een onmogelijke straf opleggen?

Het "oog om oog, tand om tand principe." Dit Bijbelse principe gaat uit van wraak in gelijke mate en wordt door Amerikanen hoog in het vaandel gehouden. Als jij iets doet waarvoor je een bepaalde straf krijgt, is het logisch dat wanneer je dezelfde misdaad vaker begaat, je dezelfde straf vaker krijgt.

Dat dit principe niet alleen in de rechtbank gehanteerd wordt, blijkt uit dit interview met Afgevaardigde Tom Tancredo. De vraag was wat de reactie moet zijn als er een kernbom tot ontploffing wordt gebracht in een Amerikaanse stad.

"Well, (...) if this happens in the United States, and we determine that it is the result of extremist, fundamentalist Muslims, you know, you could take out their holy sites." "You're talking about bombing Mecca," vroeg de interviewer. "Yeah," antwoordde Tancredo.

Gelukkig heeft deze man niet zijn vinger op de knop, maar het feit dat er poltici zijn zoals hij is veelzeggend. Een deel van de kiezers denkt namelijk ook zo, omdat de reactie past in de Bijbelse wraak gedachte.

Op dit moment zijn Tancredo c.s. in de minderheid, maar als 9/11 Part Two ooit plaats vindt, dan kon het wel eens uit de hand gaan lopen.

No comments: