Sunday, 9 December 2007

CIA, Lies and Videotape

Afgelopen vrijdag vertelde CIA baas Generaal Mike Hayden dat hardhandige verhoren van terroristen wettig en nodig waren. Dus waar kwam de noodzaak vandaan om video-opnames van de verhoorsessies te vernietigen?

Het mantra over de verhoren van van terrorisme verdachte gevangenen is inmiddels bekend. Het is nodig om levens te redden; de verhoren zijn zwaar, maar we hebben ook met zware jongens te maken; we hebben veel complotten ontmaskerd dankzij de harde technieken; en nee, we kunnen verder geen details geven.

Maar de discussie over de "enhanced interrogation techniques" lijkt zich nu in een andere richting te begeven dan de vraag of er sprake is van marteling. De reden hiervoor is de zaak tegen de vermeende terrorist Moussaoui. Zijn advocaten - en later ook de rechter - vroegen in 2003 en in 2005 de CIA om video-opnames die van zijn verhoor gemaakt zouden zijn.

De CIA hield bij hoog en bij laag vol dat die banden niet bestonden. Vorige week berichtte de New York Times dat de video-opnames niet alleen bestonden, maar ook dat de CIA ze vernietigd had. Dit kan de CIA kan een aanklacht op basis van "belemmering van de rechtsgang" opleveren; om over bijkomende schade nog maar te zwijgen.

De PR machine van de CIA draait inmiddels op volle toeren, met als voorlopig hoogtepunt de verklaring van Generaal Hayden. Hij stelt zich op het meest voor de hand liggende excuus. Als de banden zouden opduiken, zei hij, "they would permit identification of your CIA colleagues who had served in the program, exposing them and their families to retaliation from al-Qa’ida and its sympathizers."

Terroristen zien een opname van een of meerdere Amerikanen en achterhalen op basis daarvan de namen en adressen van de ondervragers?

De Nederlandse politie probeert al jaren met een state-of-the-art dataprogramma voetbal hooligans met video opnames in kaart te brengen. Ondanks dat het hier gaat om een kleine groep die vaak in herhaling valt en iedere zondag op een vaste plek in het stadion zit, lukt dat niet. Ook het naleven van stadionverboden is een onmogelijke opgave.

Als alles op de banden wettig was, had de CIA kunnen volstaan met het onzichtbaar maken van de ondervragers. De reden dat de banden vernietigd zijn is omdat de verdachten dermate bruut ondervraagd worden, dat er geen sprake meer kan zijn van verwarring over marteling.

Hayden had gelijk toen hij zei dat de banden vernietigd waren om CIA agenten te beschermen. De enige vergissing die hij maakt is dat ze niet tegen Al-Quaida beschermd moeten worden, maar tegen het Amerikaanse rechtssysteem.

No comments: