Monday, 10 December 2007

One Nation Under Allah

Vlak na 11 september, 2001 zei Barack Obama voor de grap dat hij zich zorgen maakte over zijn politieke carriere. Mensen zouden hem en Osama niet uit elkaar kunnen houden. Zes jaar later blijkt hij ook daarin een vooruitziende blik te hebben gehad.

Eerst kwamen de berichten over zijn jeugd in Indonesie, waar hij op een Moslim school zat. Hij zou daar geindoctrineerd zijn met de Koran en in tussenuren leerde hij Amerika haten en bomgordels maken.

Vervolgens kwam de ophef over zijn middelste naam: Hussein. Dit werd tijdens de Irak oorlog frontpaginanieuws en de link met Saddam was voor velen snel gemaakt. Vorig jaar omstreeks deze tijd begon Fox News met het af en toe per ongeluk verwisselen van de namen Osama en Obama.

Voor Obama was het toen tijd om terug te slaan: hij - en andere Democratische presidentskandidaten - weigerden deel te nemen aan een door Fox georganiseerd presidentieel debat. Tijdens zijn schooltijd in Indonesie, vertelde Obama aan CNN, zat hij inderdaad gedurende twee jaar op een madrassa; het was een gewone school en van een Moslim cultuur was geen sprake. CNN reporters bezochten zijn school, spraken met voormalige leraren - die apetrots op hun voormalige student waren - en bevestigden zijn verhaal.

Maar tijdens verkiezingstijd, waar de regels flexibel zijn, blijft Obama's verleden hem achtervolgen. Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney zei vorige maand, "I think that is a position which is not consistent with the fact. Actually, just look at what Osam — uh — Barack Obama, said just yesterday. Barack Obama calling on radicals, jihadists of all different types, to come together in Iraq. That is the battlefield. That is the central place, he said. Come join us under one banner.”

Afgelopen maandag werd een medewerkster van rivaal Hillary Clinton ontslagen, omdat zij in een e-mail mensen waarschuwde voor Obama de Moslim, "Let us all remain alert concerning Obama's expected presidential Candidacy. Please forward to everyone you know. The Muslims have said they Plan on destroying the US from the inside out, what better way to start than at The highest level."

Deze strategie werpt her en der vruchten af. Sommige kiezers denken dat Obama zijn eed als senator op een Koran aflegde; dat er foto's zijn van dit evement waarop duidelijk te zien is dat hij zijn hand op de Bijbel heeft, doen daar voor hen niets aan af. Op Internet stikt het van de artikelen waarin de link tussen Allah en Obama bewezen wordt.

Het zal Obama's campagne weinig schaden. Hij is sinds jaren lid is van de Trinity United Church of Christ in Chicago. Dat die kerk er inmiddels van beticht is er een "African-centric" agenda op na te houden, maakt ook weinig uit. De op drijfzand gebaseerde beschuldigingen en stoten onder de gordel laten voornamelijk zien dat Obama's rivalen de creativiteit ontberen hem inhoudelijk aan te vallen.

No comments: