Thursday 13 December 2007

Danger: Avoid Death

The Michigan Lawsuit Abuse Watch organiseert ieder jaar "The Wacky Warning Label Contest." Het doel is de absurditeit van waarschuwingslabels en de angst voor rechtszaken aan de kaak te stellen.

Het prachtige verhaal van de mevrouw, die haar natte hondje per ongeluk vermoordde door hem in de magnetron te stoppen, en vervolgens een proces tegen de producent aanspande - en won - omdat de instructies niet zeiden hondjes en magnetrons niet samen gaan, is helaas niet waar.

Het zegt daarentegen wel iets over de Amerikaanse krampachtigheid om met veel waarschuwingen rechtszaken te ontlopen. Mijn luxaflex waarschuwen in drie talen voor het gevaar dat zij opleveren voor kleine kinderen. Roltrappen in DC worden als "potential killers" afgeschilderd. Kinderen tot 14 jaar mogen er alleen onder begeleiding van hun ouders en/of verzorgers op.

In de praktijk houdt niemand zich daar natuurlijk aan, maar in de juridische wereld is het voldoende verweer. Want een ding is zeker: aan iedere waarschuwing - hoe belachelijk die ook is - is een rechtszaak en miljoenen dollars aan schikkingen en schadevergoedingen vooraf gegaan.

Om te laten zien hoe ver sommige bedrijven en producten gaan, organiseerde The Michigan Lawsuit Abuse Watch dit jaar voor de elfde keer "The Wacky Warning Label Contest."

De winnaar van dit jaar: een label op een kleine tractor met het opschrift "Danger: Avoid Death." Juridisch geen speld tussen te krijgen.

Goed voor zilver: een label op een overhemd dat consumenten op het hart drukt het shirt eerst uit te trekken voordat men het strijkt.

.


En op de derde plaats: een brievenopener die men alleen met een veiligheidsbril op zou moeten gebruiken. Papier kan inderdaad dodelijke gevolgen hebben.
Al deze waarschuwingen krijgen een eervolle vermelding in het boek "Remove Child before Folding."

Hoe onzinnig deze labels ook mogen klinken, bedenk dat de waarschuwingen niet voor niets zijn. Ze moeten mensen beschermen. Niet tegen ongelukken, maar tegen claims.

No comments: