Tuesday, 19 February 2008

9-0

Met zijn overwinning in Wisconsin versloeg Barack Obama Hillary Clinton voor de 9de keer op rij. Een duidelijk signaal dat haar negatieve advertenties en moddergooien van de afgelopen dagen zinloos waren.

Met minder dan twee weken te gaan tot de verkiezingen in de belangrijke staten Texas en Ohio, is het erop of eronder voor Clinton. Om het momentum van Obama van te stoppen besloot haar campagneteam van Wisconsin een slagveld te maken; en omdat haar boodschappen van ervaring, verandering en economische kennis niet werkten, nam ze haar toevlucht tot het Amerikaanse politieke oerwapen: de negatieve advertentie.

In deze advertentie verwijt Clinton Obama dat hij niet met haar in debat wil gaan. Ze beschuldigt hem van “false attack ads” en stelt dat zijn plan voor algemene gezondheidszorg 15 miljoen Amerikanen in de kou laat staan. Obama reageerde gelaten; na 18 debatten en de toezegging om aan nog twee deel te nemen vond hij het welletjes. Bovendien was dit moddergooien een typisch voorbeeld van meer "politics as usual." Het voornaamste argument liet hij, gentleman die hij is, buiten beschouwing: Clinton wil zo graag in debat, omdat het haar gratis zendtijd oplevert, iets wat haar krappe campagnekas goed kan gebruiken.

Het volgende verwijt was dat Obama zich aan plagiaat schuldig had gemaakt. Hij zou letterlijk woorden van de gouverneur van Massachusetts Deval Patrick hebben overgenomen. Patrick, ook African-American, die het in 2006 eveneens tegen een vrouw opnam, zei tijdens zijn verkiezingscampagne, "We have nothing to fear, but fear itself,' just words. 'Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.' Just words. 'I have a dream,' just words.'"

Patrick gebruikte deze uitspraken van Presidenten Roosevelt en Kennedy en Martin Luther King als reactie op de beschuldiging dat hij alleen maar mooie speeches gaf. Afgelopen zaterdag zei Obama, "Don't tell me words don't matter. … 'I have a dream.' Just words. 'We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal.' Just words. 'We have nothing to fear but fear itself.' Just words. Just speeches."

De reacties lijken inderdaad op elkaar. Maar welke kandidaat grijpt niet terug op historische gebeurtenissen en toespraken? Deze woorden zijn onderdeel van de Amerikaanse geschiedenis en hebben sinds ze uitgesproken zijn miljoenen, Amerikanen en niet-Amerikanen, geinspireerd. Obama en Patrick - vrienden sinds ze elkaar tijdens hun studententijd op Harvard leerden kennen - zeiden wel vaker elkaars woorden te gebruiken. Ze hebben zelfs dezelfde politiek adviseur.

De voornaamste reden dat de antwoorden zo inwisselbaar zijn, is omdat beide kandidaten dezelfde verwijten naar hun hoofd geslingerd kregen. Maar of dat geen plagiaat is, daar hoor je Clinton niet over.

1 comment:

Anonymous said...

Ik neem aan dat je Obama de voorkeur geeft voor het presidentsschap?