President Bush noemt de recente gevechten in Irak "a defining moment in Iraqi history." Waar hebben we dat eerder gehoord?
De oorlog in Irak vierde deze week zijn eerste lustrum. Het was ook de week waarin de 4000ste Amerikaanse soldaat sneuvelde. Als het aan president Bush ligt is het einde van alle ellende nu echt in zicht.
Het jammere van zijn claim is dat hij dat moment al eerder heeft aangekondigd. In de zomer van vorig jaar - toen alle soldaten die hij in januari had aangekondigd te sturen gearriveerd waren- sprak hij over het enorme succes van de zogenaamde surge. Het kon niet lang duren voordat "the conditions on the ground change.”
Toen Saddam Hussein in december 2006 opgehangen werd zei president Bush dat het "an important milestone is on Iraq’s course to becoming a democracy that can govern, sustain and defend itself, and be an ally in the war on terror."
Vice president Dick Cheney zag in 2005 al licht aan het einde van de tunnel. De opstandelingen in Irak waren "in the last throes," en hij voorspelde dat de oorlog voorbij zou zijn voordat de Bush regering het stokje overdraagt.
In januari 2005 was er ook al reden voor optimisme in het Witte Huis. Irak had net zijn eerste verkiezingen gehouden en volgens president Bush hoorde wereld "the voice of freedom from the center of the Middle East. In great numbers and under great risk, Iraqis have shown their commitment to democracy. By participating in free elections, the Iraqi people have firmly rejected the anti-democratic ideology of terrorists."
Iets meer dan jaar daarvoor riep president ook al victorie. Met de zorgvuldige gerepeteerde sound bite "Ladies and gentlemen, we got him" leek Paul Bremer III in december 2003 het einde van het Iraakse fiasco aan te kondigen.
Die opsteker kon president Bush op dat moment goed gebruiken, want zijn grote "Mission Accomplished" show was in het water gevallen. En hij had het in mei 2003 nog wel zo mooi gezegd, "My fellow Americans, major combat operations in Iraq have ended. In the battle of Iraq, the United States and our allies have prevailed. And now our coalition is engaged in securing and reconstructing that country."
De oorlog in Irak duurt voor Amerika inmiddels langer dan de Eerste en de Tweede Wereldoorlog; het einde is nog steeds niet in zicht. Maar dat tast het optimisme van president Bush niet aan. Een toename van het aantal bomaanslagen, een daling van de hoeveelheid maandelijkse doden, alles is voor hem een teken aan de wand dat de overwinning nu echt binnen handbereik is. En mocht dat niet zo zijn, dan komt "victory" toch gewoon met het volgende "defining moment."
Friday, 28 March 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment