Monday 12 May 2008

Missie Sesamstraat

Tellen, klokkijken en rekenen is wat je normaal gesproken leert van Sesamstraat. In Amerika kunnen kinderen sinds kort nog meer van de rode pop Elmo en zijn vriendjes opsteken: hoe verwerk je een oorlogstrauma.

Sesame Workshop bracht vorige week de DVD serie “Talk, Listen, Connect: Deployment, Homecoming, Changes” op de markt. Deze serie leert drie- tot vijfjarigen, wiens vader en/of moeder naar Irak of Afghanistan wordt uitgezonden, om te gaan met de emoties die bij zo`n langdurige afwezigheid komen kijken. Volgens de president van Sesame Workshop was het daar hoog tijd voor want, “ Military children serve alongside their parents and they suffer just as much as their parents do.” Uit cijfers van het Ministerie van Defensie blijkt dat Amerikaanse soldaten in totaal zo`n 700.000 kinderen onder de vijf jaar hebben.

De vier DVD`s behandelen de verschillende momenten van uitzending - het weggaan, de maandenlange afwezigheid, de plotse terugkomst en de wederopbouw van het normale leven – maar gaat de serieuze kanten van de oorlog niet uit de weg. Zo vraagt pop Rosita zich af hoe zij nu met haar vader moet dansen omdat hij bij terugkomst in een rolstoel zit. Het antwoord? Focus op wat hij nog wel kan, dus “Voetjes van de vloer bij papa op schoot.”

Het enige dat de poppen niet bespreken is wat de ouders doen als ze zo lang weg zijn. De woorden “oorlog,” “vechten,” en “vijand” vallen niet. Papa Elmo vertelt zijn zoon gewoon dat hij weg moet voor zijn “grown-up work.” En dat is al lastig genoeg voor een drie-jarige.

No comments: