Tuesday 24 June 2008

McCain adviseur hoopt op aanslag

De economie, klimaatverandering, de oorlog in Irak, Amerikanen hebben steevast meer vertrouwen in de Democratische presidentskandidaat Barack Obama dan in zijn Republikeinse tegenstander John McCain.

Alleen als het op nationale veiligheid aankomt ziet Amerika liever de veteraan uit Arizona in het Witte Huis zitten. McCain moet daar meer gebruik van maken, aldus zijn voornaamste strategie adviseur Charlie Black.

In een interview met Fortune magazine wijst Black de moord op de Pakistaanse presidentskandidaat Benazir Bhutto eind december aan als de voornaamste reden voor McCain's winst enkele dagen later in de voorverkiezing in de staat New Hampshire. Die aanslag, hoewel een “unfortunate event,” was een goede herinnering aan al het kwaad in de wereld. “Hoe McCain met het bericht omging benadrukte maar weer eens dat hij klaar is om Commander-in-Chief te worden.”

Een tweede 9/11 ziet Black desgevraagd ook wel zitten. “Het zou McCain veel voordeel opleveren.”

Vandaag volgde natuurlijk Black's berouw. Hij vertelde aan iedereen die het maar wilde horen diepe spijt te hebben van zijn opmerking. “Het was ongepast,” zei hij, want “Ik realiseer me dat John McCain zich zijn hele leven heeft ingezet om dit land te verdedigen.”

De kandidaten deden wat ze moesten doen en sprongen meteen op het incident. McCain's reactie was simpel. Dat een aanslag hem in de kaart zou spelen is “niet waar.” Obama's woordvoerder noemde de opmerking een schande, en herhaalde maar weer eens dat dit het soort campagne rethoriek is die broodnodig aan verandering toe is.

Ondertussen heeft Black natuurlijk volkomen gelijk. De kans dat Obama zich met algemene gezondheidszorg, milieu of achterstandswijken kan gaan bemoeien als er net weer 3000 doden zijn gevallen is nihil.

Zodra er één Taliban of Al Qaida strijder ook maar door het rode licht rijdt zal het hele land om president McCain schreeuwen. En daarmee wordt net zolang doorgegaan totdat Rudy Giuliani zijn vice-president is. Met die twee aan het roer in een nieuw "post 9/11" klimaat zal President Bush' oorlogstaal tot kinderspel gereduceerd worden.

No comments: