Saturday 7 June 2008

So Long, Farewell, Auf Wiedersehn, Goodbye

Hillary Clinton nam vandaag in het National Building Museum in Washington, D.C. afscheid van haar aanhangers. Ondanks het treurige karakter van de bijeenkomst was de stemming onder de 3000 aanwezigen er niet minder om.

"Please bring no signs" stond er op de uitnodiging van Hillary's Special Event, maar over T-shirts, buttons en stickers was niets gezegd. Met dezelfde koopmansdrift waarmee Oranje artikelen na weer een mislukte strafschoppenserie de deur uitgaan probeerden handelaren buiten het museum zoveel Hillary prullaria aan de man te brengen. "Special price, only 10 bucks."
Na drie uur, waarin het campagneteam de tijd doodde door een cassetebandje met vier nummers grijs te draaien, was het eindelijk zover. Bill Withers' Lovely Day werd weggedraaid en Hillary, haar moeder, Chelsea en Bill verschenen op het podium.

Voor de neutrale luisteraar leek Hillary tijdens de eerste 10 minuten van haar half uur durende speech nog steeds niet door te hebben dat het over was. "Ik heb de steun van 18 miljoen kiezers. Ik wil me blijven inzetten voor de dingen die ik belangrijk vind: gelijke rechten voor mannen en vrouwen. Het einde van de oorlog in Irak. Gezondheidszorg voor alle Amerikanen."
Uiteindelijk kwam het hoge woord eruit. "Ik schaar me achter de genomineerde van onze partij, Barack Obama. Hij moet de volgende president van ons land worden." Zijn naam werd 14 keer genoemd en zowel met gejuich als boegeroep ontvangen.

De bijeenkomst telde veel vrouwen, heel veel vrouwen. Opvallend veel waren in het gezelschap van Lulletje Rozenwater echtgenoten. Witte sokken, te hoog opgetrokken broeken, mobiele telefoon aan hun riem en een gezichtuitdrukking die je ook bij mannen op de Huishoudbeurs ziet.

Naast de honderden dames op leeftijd, kleine meisjes en hard core feministen waren ook veel homo`s en lesbies op het evenement afgekomen. En die werden niet teleur gesteld. Hillary beloofde zich ook voor hun rechten en gelijke behandeling in te blijven zetten.

Na de bijeenkomst liep de former first family nog een ererondje, en toen zat het er op. Na 16 jaar en 16 maanden campagne is er een einde te zijn gekomen aan de presidentiele ambities van Hillary. Ook de verkopers leken er niet meer in te geloven: na afloop kostte de T-shirts nog maar $5,-.

No comments: