Wednesday 4 June 2008

Valse Poll

Het hoge woord is eruit. Hillary Clinton stopt zaterdag met haar campagne en zal dan officieel de kandidatuur van Barack Obama steunen.

De cijfers werkten al maanden in haar nadeel, maar daar trok Clinton zich niets van aan. Ze zou alleen nog met politiek kunst- en vliegwerk kunnen winnen, maar ze bleef doorgaan. Zelfs gisteravond, toen Obama de fameuze grens van 2118 afgevaardigden passeerde en de nominatie op zak had, gaf ze een overwinningstoespraak en deed alsof haar neus bloedde.

Vierentwintig uur later zag zij eindelijk wat voor de rest van de wereld al oud nieuws was. Winnen was nu echt niet meer mogelijk. Obama is de Democratische kandidaat. Maar het ging niet van harte. De Democratische sprekers van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden en oud Vice-President Walter Mondale moesten er aan te pas komen om haar tot inzicht te brengen.

Zaterdag zal Clinton haar campagne "opschorten." Politiek staat dat gelijk aan opgeven, maar het geeft haar de kans om door te gaan met geld ophalen. En dat is hard nodig, want haar campagne staat zo`n $20 miljoen in het rood. Het geeft partijbonzen ook de kans om haar eventuele vice-presidentsschap te bespreken. Voorstanders vinden dat haar 18 miljoen stemmen die eis meer dan rechtvaardigen. Verstandige mensen zijn echter van mening dat dat recht ingaat tegen Obama's "Change We Can Believe In" gedachte; bovendien krijgt Obama Bill Clinton er voor niets bij en het Witte Huis is niet groot genoeg voor drie mensen die claimen de president te zijn.

Ter afsluiting mijn excusues: niet een van de antwoorden op bovenstaande poll is zaterdag. Maar wie vrijdag kiest heeft ook een beetje gelijk, want Clinton heeft haar nederlaagtoespraak een dag verschoven om de pers tegemoet te komen. Het zal daarna nog hele klus worden voordat Clinton gewend zal zijn niet langer in de spotlights te staan.

1 comment:

Anonymous said...

'Verstandige mensen' is dit niet een beetje gewaagd?