Tuesday, 3 June 2008

Yes, He Can

Zestien maanden nadat hij zijn kandidatuur aankondigde en na een lange, intensieve voorverkiezingstrijd is Barack Obama de eerste zwarte presidentskandidaat van een grote partij in de geschiedenis van Amerika. Zijn tegenstander John McCain sleep vanavond alvast de messen. Alhoewel...

Een arena met 20.000 uitzinnige mensen in Minnesota versus een buurthuis in New Orleans gevuld met een paar honderd supporters. Een speech die qua impact vergelijkbaar is met toespraken van Martin Luther King jr. en John F. Kennedy versus een alledaagse spreekbeurt. Een kandidaat die gemaakt is voor de moderne mediacratie versus een politicus die de spotlights maar niet goed kunnen belichten.

Maar de echte strijd gaat niet om wie het beste plaatje oplevert. De media beinvloedt veel, maar uiteindelijk gaat iedereen alleen het kieshokje in. Inhoud, strategie en visie bepalen wie de volgende president gaat worden.

Ook in dit geval ziet de toekomst er somber uit voor John McCain. Hij gaf vanavond een speech waarin zijn politieke plannen niet meer waren dan reacties op Obama`s ambities. "Hij is voor een algemene gezondheidszorg, ik geloof dat Amerikanen die beslissing zelf kunnen maken." "Hij wil de oorlog in Irak tot een einde brengen, ik geloof dat dat ons land minder veilig zal maken." " Hij wil investeren in onderwijs, infrastructuur en armoedebestrijding, ik geloof dat dat onze nationale schuld verder zal opschroeven."

Obama vertegenwoordigt de oude manier van politiek bedrijven, aldus McCain " and that`s not change we can believe in." Obama herhaalt keer op keer dat Amerika zich geen derde termijn van Bush politiek kan veroorloven, "because the American people know its is false."

In zijn eigen "overwinningsspeech" - Hillary Clinton heeft nog steeds niet officieel opgegeven - ging Obama sporadisch in op McCain's woorden. "Hij verwijt mij dat ik de afgelopen twee jaar niet op werkbezoek in Irak ben geweest. Wanneer was McCain voor het laatst in de achterbuurten van Amerika?" "Hij distantieert zich van Bush, maar stemde in de Senaat 95 van de 100 keer in met zijn plannen." "Hij wil het land veiliger maken, maar is niet van plan onze buitenlandse politiek te veranderen."

Het duidelijkste bewijs dat McCain vooralsnog niet verder komt dan reageren op Obama bleek uit de achtergrond waartegen hij zijn speech gaf met daarop zijn nieuwe campagneslogan, "A Leader We Can Believe In." Zelfs zijn strijdkreet is een slap aftreksel van Obama's "Change We Can Believe In."

Zo bekeken kan het Witte Huis Obama niet meer ontgaan. "Yes, He Can."

No comments: