Thursday 29 May 2008

Mama's nieuwe neus

“Waar komen kindertjes vandaan?” "Waarom woont papa niet meer hier?" “Is oma in de hemel?” Voor bijna iedere moeilijke kindervraag is wel een zelfhelpboek. En sinds hoeft de vraag “waar is mama's lelijke neus gebleven?” ook niet langer onbeantwoord te blijven.

In het kinderboek “My Beautiful Mommy” legt plastisch chirug dokter Michael Salzhauer uit wat een cosmetische operatie inhoudt, waarom mama er anders uit gaat zien en waarom ze dat graag wil.

Op plaatjes in het boek zien we een moeder met een heksenneus en een blubberbuik haar dochtertje van school halen. In de auto legt ze uit dat ze een afspraak heeft met dokter Michael. “Hij gaat mama opereren” en daarna duurt het misschien wel een week voordat ze weer de oude is. “Maar doet dat geen pijn?” vraagt haar dochterje geschrokken. Dat niet, maar misschien ziet mama er een beetje anders uit als het verband eraf komt. “Hoe bedoel je anders?” “Niet zomaar anders, schatje—mooier!”

Dokter Salzhauer, zelf vader van zes, kwam op het idee voor zijn boek omdat zoveel van zijn patiënten hun kinderen meenamen naar zijn kliniek dat hij altijd bergen lollies insloeg. Hij begrijpt de controverse rondom het onderwerp kinderen en plastische chirurgie, maar indoctrinatie of het verheerlijken van schoonheid is niet de bedoeling, verzekert hij. “Het boek is voor ouders die al besloten hebben een operatie te ondergaan.”

Volgens de American Society of Plastic Surgery kozen in 2007 348.000 vrouwen voor borstvergroting en 143. 000 voor buikcorrecties om de gevolgen van zwangerschap en borstvoeding op te poetsen. Maar dat laat “My Beautiful Mommy” buiten beschouwing. Oftewel, ouders moeten hun kinderen nog steeds zelf vertellen dat het hun schuld is dat mama zo lelijk is geworden dat zij onder het mes moet.

No comments: