Thursday 25 September 2008

De grenzen van Amerika

De vele helicopters, geblindeerde SUV`s en politieauto`s die hier vandaag te zien zijn verraden de komst van politieke hotshots naar Washington. In het Witte Huis bespreken op dit moment president Bush, de leiders van het Congres en beide presidentskandidaten een plan om de economie te reanimeren. Om Amerika`s problemen op te lossen is echter meer nodig dan $700 miljard.

Dit land is groot geworden dankzij "the freedom to pursue happiness." De oneindige mogelijkheden je dromen na te jagen, in combinatie met innovatie, optimisme en een "can-do" mentaliteit maken de "the sky the limit."

Grenzen bestaan voor Amerikanen alleen om doorbroken te worden; vanaf het moment dat de geografische grenzen van het land vaststonden zochten Amerikanen nieuwe barrieres die geslecht moesten worden. Het land versloeg het Nazisme en Communisme en zette op de valreep als eerste een man op de maan; de straten waren van goud en iedere krantenjongen kon het tot miljonair schoppen. Voor wie de "American Dream" droomde kon het niet op: eeuwige groei is mogelijk en het kan altijd meer, sneller, beter en groter.

Niet dus. En hoewel de indruk gewekt wordt dat de crisis op te lossen is - mits iedereen accoord gaat met "biggest financial bail out in American history" - is de malaise op Wall Street onderdeel van een groter verhaal: Amerika loopt op dit moment op ieder vlak tegen grenzen aan. In Irak en Afghanistan blijkt dat het grootste en beste leger ter wereld niet van een paar guerrilla strijders kan winnen; goedkope olie is niet langer in overvloed voorradig; als iedere wereldburger net zoveel energie zou verbruiken als de gemiddelde Amerikaan, hebben we drie aardbollen nodig; eenzijdig verdragen opzeggen heeft tot isolationisme geleid; nieuwe rechtsregels plaatsten het land buiten de internationale rechtsorde; 100 miljoen vette Amerikanen laten zien dat je je niet onbeperkt kan volproppen.

Amerikanen moeten leren dat er grenzen zijn, hoezeer dat ook tegen hun karakter ingaat. Gelukkig maakt deze crisis het nemen van ongekende maatregelen iets makkelijker. Want het is simpel: "the American way of life" moet aan de 21ste eeuw worden aangepast en als Amerika het niet zelf doet, gaat iemand anders het voor hen doen.

No comments: