Thursday 2 October 2008

Geslaagd

Alles wat tijdens het debat tussen Sarah Palin en Joe Biden fout kon gaan, gebeurde niet. Beide kandidaten prezen hun man en poetsten op de valreep hun eigen imago op.

Vooraf konden de 90 minuten van het debat alle kanten opgaan. Volgens kenners zat de weg vol valkuilen. Palin liep het gevaar de fouten te herhalen die ze in haar drie interviews maakte; Biden kon het schip in gaan door te lang te praten of Palin te hard aan te vallen. Maar dezelfde kenners zagen ook kansen: Palin zou met haar down-to-earth methode de connectie met de gewone man en vrouw kunnen maken; voor Biden was het de perfecte tijd en plaats om zijn ervaring en kennis te etaleren.

Met deze kennis in hun achterhoofd manouvreerden de kandidaten zo voorzichtig dat er geen moment sprake was van een debat. Palin hield het bij een reeks soundbites en ingestudeerde uitdrukkingen die ze, onafhankelijk van de vraag, inzette. "Fight for your freedom." "John McCain is a maverick." "Fix the economy, create jobs, lower taxes, find solutions, clean Washington." Voorafgaand aan haar antwoord, vroeg ze een aantal maal of ze de vorige vraag verder mocht toelichten, waardoor ze zelden buiten haar comfort zone kwam. Haar optreden was zodoende professioneel: ze kwam goed over op televisie en leek iets van haar zelfvertrouwen terug te hebben dat ze tijdens de Republikeinse conventie liet zien.

Biden liet haar ontwijkmanoeuvres aan zich voorbij gaan. Hij viel Palin niet aan en richtte zijn antwoorden, die bij tijd en wijle vol passie zaten, aan de moderator. Als hij zijn tegenstander al aankeek, was het met een brede lach of een geinteresseerde blik. Hij sprak niet over haar werk als gouverneur, haar plannen voor Amerika of Palin's veronderstelde gebrek aan inzicht. Biden hield zich aan de opdracht om zijn pijlen op McCain te richten. Hij ging daarbij af en toe teveel in op bestuurlijke details die de meeste kijkers boven de pet gingen, maar de van te voren gevreesde monologen bleven uit.

Maar het vermijden van verwachte fouten en het opkrikken van de eigen geloofwaardigheid was slechts een deel van het verhaal. De VP's zeiden keer op keer hoe goed hun man het gaat doen als president, hoe trots ze zijn om met hem te mogen samenwerken en welke wonderen er gaan gebeuren met McCain/ Obama in het Witte Huis. Zelfs in het geval dat de volgende president- God verhoede - dood gaat, zeiden Palin en Biden geen nieuwe plannen te introduceren en trouw de bestaande agenda uit te voeren.

En ere wie ere toekomt: de teams die Palin en Biden hebben geholpen met de voorbereiding hebben puik werk afgeleverd. Met name de mensen achter Palin's extreme make over hebben bewezen dat zelfs de meest wereldvreemde politicus die de laatste jaren aan een presidentsverkiezing heeft deelgenomen met een snelcursus een heel eind kan komen.

Kortom, de kandidaten zijn met vlag en wimpel geslaagd; althans voor het debat. In de grotere context heeft de discussie vanavond niets veranderd. Gelukkig mogen de echt belangrijke kandidaten daar volgdende week iets aan gaan doen als "Word War II" op het programma staat.

No comments: