Thursday, 16 October 2008

Presidential Stand up Comedy

Nederlanders hebben vele vooroordelen over Amerikaanse verkiezingen. "Laag-bij-de-gronds," "onder de gordel," "vuil." De volgende videos bewijzen dat niets minder minder waar is.

De avond na het debat zaten de kandidaten weer met elkaar aan tafel. De setting was echter iets anders. Beide waren te gast op het jaarlijkse liefdadigheidsdiner ter ere van de New Yorkse oud-gouverneur Alfred E. Smith. Dit evenement wordt sinds 1945 - het jaar dat Smith overleed - jaarlijks georganiseerd; en sinds 1960 is het traditie dat de presidentskandidaten een speech geven.

Een andere gewoonte is dat die speech geestig is. En zo maakten McCain en Obama - die elkaar nog geen 24 uur eerder alle hoeken gaven - grappen over elkaar en zichzelf. Maar nog indrukwekkender is het respect dat de heren voor elkaar uitspraken.

Na het zien van deze videos kan niemand nog met een stalen gezicht zeggen dat Amerikaanse verkiezingen "vuil" of "achterbaks" zijn. Hard, dat wel; maar het gaat tenslotte ook om de belangrijkste baan ter wereld. Kijk de 30 minuten durende speeches en wil je nog meer lachen, vergelijk deze briljante optredens eens met een verhaal van een willekeurige Nederlandse minister.

Deel I van McCain's speech:


Deel II van McCain's speech


Deel I van Obama's speech


Deel II van Obama's speech

No comments: