Tuesday 3 February 2009

Vijftig banen in een jaar

Hij begon als inpakker in een opvangcentrum in Utah; een week later zat hij bij de U.S. Geological Survey in Colorado en deze week werkt Daniel Seddiqui voor een oliemaatschappij in Texas. Zijn plan om de crisis te overleven? Vijftig banen in 50 Amerikaanse staten in 50 weken.

Na zijn afstuderen vloog Seddiqui op eigen kosten door heel Amerika voor solliciatiegesprekken. Meer dan 40 afwijzingen verder besloot hij dat het tijd was voor een andere tactiek. “I felt very qualified but I was never able to land a job. It was real frustrating.”

Tijdens zijn banenjacht was het hem opgevallen dat de cultuur, levensstijl en mensen van staat tot staat enorm van elkaar verschilden. En zo kwam hij op zijn “50 Jobs in 50 States” idee. “Sound crazy? I'm on a mission to explore the diverse careers, environments and cultures offered in America.”

Per Amerikaanse staat stelde Seddiqui een lijst op met banen die alleen daar te vinden te zijn. En vervolgens ging hij werkgevers bellen. “It's an odd way to find jobs and an odd way to get into most careers,” geeft hij toe, maar na acht maanden bellen had hij 35 betaalde en onbetaalde banen te pakken.

Hij is nu 20 weken onderweg en was sindsdien onder andere stadionspeaker bij een rodeo show in South Dakota, parkwachter in Wyoming, makelaar in Idaho, maritiem bioloog in Washington en 'wedding coordinator' in Las Vegas. Houthakken in Oregon was tot nu toe zijn leukste baan, zegt Seddiqui, “You see the huge trees crashing to the ground and feel the ground shake. And the people I met were awesome.”

Zijn stunt heeft de nodige aandacht getrokken. Dankzij optredens op CNN, FOX en ABC is zijn schema inmiddels vol; en geïnteresseerden kunnen via zijn site op de hoogte blijven van zijn werkweken.

Als hij klaar is gaat Seddiqui van al zijn banen videoverslagen maken “to help Americans understand each other's lives and respect each other's hard work.” Zijn blogs en andere artikelen wil hij tot een boek verwerken. En hopelijk lukt het hem daarna om eindelijk een echte baan te vinden.

No comments: