Wednesday, 30 January 2008

Ouderdom komt met gebreken

Het veld is terug gebracht tot vier serieuze kandidaten en de handschoenen gaan nu echt uit. Kandidaten vallen elkaar's ras, geslecht en geloof aan. De vraag is wanneer John McCain aan de beurt is.

De Democraten waren er al langer mee bezig. Volgens Bill Clinton stelde de overwinning van Barack Obama in South Carolina niet zoveel voor, omdat hij slechts dankzij de zwarte stemmers zou hebben gewonnen. De voormalige president zei het niet met zoveel woorden, maar hij vergeleek Obama met Jesse Jackson, een andere zwarte kandidaat die alleen bij andere negers goed scoorde.

Eerder werd Hillary Clinton er al van beschuldigd haar vrouw-zijn te hebben gebruikt door vlak voor haar overwinning in New Hampshire een traan weg te pinken. Een typische vrouwenactie was het commentaar van sommige tegenstanders.

Mitt Romney wordt al vanaf het begin van zijn campagne op zijn geloof aangesproken. Krantenkoppen als "A Mormom in the White House" en "Is America Ready for a Mormon President?" gaan dieper in op zijn persoonlijke overtuiging dan op zijn kwaliteiten als politicus.

John McCain is tot nu toe de dans ontsprongen. Als blanke, Christelijke man lijkt er minder op hem aan te merken dan op een neger, vrouw of Mormoon. Maar het kan niet lang duren voordat ook hij aan de beurt is. McCain is namelijk verreweg de oudste presidentskandidaat ooit. Op 29 augustus wordt hij 72.

Zijn tegenstanders zullen dat binnenkort tegen hem gaan gebruiken. Zijn fysieke gestel zal in twijfel worden getrokken en, als het spel echt hard gaat worden, zullen zij vragen over zijn geestelijke gezondheid gaan stellen. De zes jaar die McCain als krijgsgevangene in Vietnam doorbracht zal daarbij ook een rol gaan spelen. McCain is in die tijd namelijk gemarteld en wat zal het effect daarvan zijn? Is het land klaar voor een oude man met oorlogstrauma's? Kan Amerika het risico nemen een president te kiezen die oud genoeg is om dement te zijn?

Nadat the race card, the gender card en the faith card zijn gespeeld is het slechts een kwestie van tijd voordat de age card op tafel komt.

No comments: