Tuesday 26 February 2008

Hillary's rollenspel

Tijdens het laatste debat voor de alles beslissende verkiezingen in Texas en Ohio moet Hillary Clinton alles uit de kast halen. In welke rol krijgt het publiek haar vanavond te zien?

In de afgelopen maanden heeft Clinton verschillende kanten van zich laten zien. Vlak voor de verkiezingen in New Hampshire brak ze in tranen uit toen iemand haar vroeg hoe het met haar ging. Analysten beschreven dat moment als doorslaggevend voor haar overwinning.

In de aanloop naar Super Tuesday was ze de koele kikker. Barack Obama had weliswaar een paar keer gewonnen, maar dat zou ze op die dag rechtzetten. Toen dat niet gebeurde, leek ze haar schouders op te halen: er kwamen immers nog voldoende verkiezingen om haar alsnog probleemloos de nominatie te bezorgen.

Obama begon vervolgens aan zijn zegereeks van 11 overwinningen op rij. Clinton onderging ze gelaten. Na iedere nederlaag sprak ze vol optimisme over de volgende verkiezing die ze zeker zou winnen. Toen er in de media stemmen opgingen dat haar campagne op sterven na dood was, goeide ze het roer weer om.

Ze begon met boos worden. Obama probeerde haar aan het NAFTA verdrag te koppelen dat tijdens Bill Clinton's presidentsschap werd getekend en in sommige ogen de reden is dat veel Amerikaanse banen verdwenen zijn. Ze reageerde fel op die beschuldigingen. ''Shame on you Barack Obama. He insists on putting out misleading and false and discredited information.''

Haar volgende strategie was Obama belachelijk te maken. Het satirische programma Saturday Night Live nam in een sketch de vermeende media adoratie van Obama op de hak. Clinton greep de grap met beide handen aan om stelde dat de grappenmakers het bij het rechte eind hadden.

Gister kwam de stoot onder de gordel. Er dook een foto van Obama op tijdens een bezoek aan Afrika waarop hij een lokaal gewaad met een soort tulband draagt. Obama, wiens tweede naam Hussein is, moet nog steeds mensen overtuigen dat hij een Christen is en geen Moslim; iets wat deze foto lastig kan maken. Haar campagneteam ontkende eerst iets met de zaak te maken hebben; toen was vastgesteld dat de foto uit haar gelederen kwam, werd de beschuldiging omgedraaid. Het Obamateam was zo laag bij de grond dat ze de officiele klederdracht van een Afrikaans land niet passend vonden voor een Amerikaanse senator.

Vandaag is Clinton de kandidaat vol onbegrip. Op CNN vertelt ze dat ze "misunderstood" is. Mensen die haar op een afstand zien, denken dat ze een koude bitch is, maar zodra ze persoonlijk ontmoeten leren ze haar kennen als een warm mens met een innemende persoonlijkheid.

Over enkele minuten gaat het laatste debat beginnen en de vraag is welke Clinton we te zien krijgen. Gaat ze vol in de aanval? Zal ze Obama kleineren? Of de grootmoedige staatsvrouw spelen en dringende doch beleefd de onderlinge verschillen uitleggen? Niemand weet het, maar als ze de huidige gang van zaken niet verandert, zal ze snel een rol aanemen waarin we haar nog niet gezien hebben: die van verliezer.

2 comments:

Mark Maathuis said...

test

Anonymous said...

En hoe liep het debat af?