Wednesday, 1 October 2008

Goddelijk stemadvies

Met zijn oproep dat stemmen op presidentskandidaat Barack Obama “bewijs is van morele schizofrenie” wist de evangelische pastoor Ron Johnson jr. dat hij de wet overtrad. Hij was echter niet de enige die zich afgelopen zondag bewust schuldig maakte aan het geven van stemadvies vanaf de kansel. Tweeëndertig collega's door heel Amerika volgden zijn overtreding in de hoop een belastingwet te veranderen.

De wet, ingevoerd in 1954 door de toenmalige senator en latere President Lyndon B. Johnson, stelt dat non-profit, van belasting vrijgestelde instellingen zich niet mogen bemoeien met “any political campaign on behalf of any candidate for public office.”

Voorstanders zijn van mening dat het verbod een essentiëel onderdeel is in de scheiding tussen kerk en staat. Donaties aan politieke partijen en kandidaten ziet men in Amerika als onderdeel van de vrijheid van meningsuiting; zou een deel van die giften belastingvrij zijn, dan kunnen bepaalde kandidaten bovenmatig bevoordeeld worden. In kerken, moskeeën en synagoges mag zodoende wel over partijprogramma`s en actualiteiten gesproken worden, mits men geen kandidaten bij naam noemt.

En dat is voor Johnson cs het struikelblok. Zij zien zich belemmerd in hun “First Amendment freedom” en besloten daarom, met de conservatief- Christelijke Alliance Defense Fund (ADF), tot de “Pulpit Freedom Sunday” actie.

Volgens de ADF, een juridisch consortium dat opkomt voor “the right to hear and speak the Truth,” moet er een einde komen aan meer dan 50 jaar intimidatie van de Amerikaanse belastindienst (Internal Revenue Service, IRS). “Pastors have a right to speak about Biblical truths without fear of punishment,” aldus ADF's juridisch adviseur Erik Stanley.

“If you have a concern about pastors speaking about electoral candidates, ask yourself: should the church decide that question, or the IRS?” Bovendien treft het verbod alleen religieuze, van belasting vrijgestelde instellingen; hun wereldlijke collega`s mogen openlijk voor hun politieke voorkeuren uitkomen.

Hoewel de discussie over de wet al zo oud is als de wet zelf, is het ook dit verkiezingsjaar onwaarschijnlijk dat het verbod zal worden aangepast. Niet zozeer om het openen van een juridische Pandora`s doos te voorkomen, maar omdat het in de praktijk weinig uitmaakt. Of de pastoor een naam noemt of niet, de kans dat donaties, opgehaald in een kerk die abortus en het homohuwelijk afwijst en voor strikte naleving van de Bijbel is, ooit naar Obama's campagnekas gaan, is nihil.

No comments: