Negentig procent van de Amerikanen vindt dat het land op de verkeerde weg is; en toch willen ieder jaar honderden Nederlanders aan de slag in het land van de onbegrensde mogelijkheden. Maar een werkvergunning voor Amerika komt je niet aanwaaien. Het betekent lang wachten, intimiderende bureaucratie en nagelbijten. En soms kan je zelfs met de felbegeerde stempel in je paspoort niet rustig achterover leunen. Deel één uit een de serie waarin zes mensen vertellen hoe het hen lukte om in Amerika te gaan werken.
Sander Kooijman (30) kon zijn geluk niet op toen hij hoorde dat hij een green card gewonnen had. “Voor de meeste visumaanvragen moet je van tevoren van alles aantonen, maar voor de loterij geldt 'nul kwalificaties, alleen geluk.'” De Amerikaanse overheid organiseert jaarlijks deze loterij waarbij 50.000 werkvergunningen te vergeven zijn. Toen Kooijman meedeed schreven zich meer dan 4 miljoen mensen in.
“Om mee te doen moet je het equivalent van een Amerikaanse middelbare school diploma laten zien of aantonen dat je één jaar werkervaring hebt.” Inschrijven kan via de web site van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken of bij speciale bureaus. “En als je een in mei een groot pakket ontvangt weet je dat je gewonnen hebt.”
Dat betekent echter nog niet dat je je green card direct krijgt, zegt Kooijman. “Eerst krijg je een dokter toegewezen bij wie je langs moet voor een medische keuring. De uitslagen van de test gaan naar het consulaat. Blijkt uit de longfoto dat je TBC hebt dan kom je pas na behandeling in aanmerking. Een positieve AIDS test is een directe 'deal breaker.'”
Het nadeel van de loterij is dat je geen zicht hebt op de uitslag, aldus Kooijman. “Het was de tweede keer dat ik meedeed en je hebt een kans van één op 80. Ik was daarom ook al op een andere manier bezig om aan een visum te komen.”
Kooijman, producer bij de onafhankelijke filmmaatschappijElysian Entertainment, woont sinds 2004 in New York. Terug naar Nederland kan altijd, maar dat is voor hem in de nabije toekomst geen optie.
Tuesday, 23 December 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment