Friday, 9 March 2007

O, kom er eens kijken wat ik van je schoentje vind

In een land waar iedereen op grote voet leeft, is de aandacht voor schoenen onder de maat. Amerikanen hebben of geen smaak of ze houden van lelijk. Praktisch en comfortgericht zijn de toverwoorden. Een overzicht van The Shoes that Built America.


De oerschoen waarop het land veroverd is. Zo Amerikaans als cowboys, baseball and sushi. Wordt zowel door mannen en vrouwen gedragen. Politici --inclusief Texaan President Bush --dragen ze om te benadrukken hoe gewoon ze zijn gebleven.Hoe groter hoe beter is het motto. De hele wereld dacht dat ze bedoeld waren voor sport. Vakantie vierende Amerikaanse bejaarden laten zien waar ze eigenlijk voor zijn: comfortabel kunnen staan tijdens het bijkomen van wandelingen door autoloze Europese steden.De bussinessman kiest voor zwart en andere eisen heeft hij niet. Het besef dat onder een mooi pak mooie schoenen kennen ze hier niet. Dit voorschrift wordt ook ontdoken door zoveel mogelijk bijpassende Wibrapakken te dragen.

De gewone man gaat ook voor stijlvol zwart, maar comfort wordt niet uit het oog verloren. Geen gekke gedachte als je bedenkt dat ze hier nog banen hebben die 10 uur per dag staan vereisen. Dikte van de gummizool vergelijken is een geliefde lunchpauze bezigheid.Schoenen een vrouwentick? Niet in dit land, tenzij je een tik van de molen bedoeld. Geinsprireerd op de Native-American manier van schoenen maken.
Steek je voet in de reet van een bever en knip alles van het dier weg wat je bij het lopen hindert.Avondje uit? Trendy feest of bejaardenbingo, dit model kom je overal tegen. Dat dit halve hakje, met schalks strikje getooide lopertje je tot de meest sexloze trekpop degradeert deert geen vrouw.
Bij de eerste zonnestraal worden zij en masse uit de kast gehaald.
In de winter gekweekte hamertenen, gele eeltlagen en harige Hobbitvoeten moeten andere zonaanbidders voor lief nemen.Modieus en toch gezond: de dag dat Mr. Birkenstock Amerikanen dat wist wijs te maken was de gelukkigste uit zijn leven. Hij is daarna schaterlachend met pensioen gegaan.


De Goed Heiligman die in een van deze exemplaren een cadeau wil achterlaten moet nog geboren worden. Waarom denk je dat Amerikanen een sok ophangen voor Santa Claus?

No comments: