Thursday 27 December 2007

Vuurwerk ramp

De Talibaan look-a-like video's die jongeren op het gevaar van vuurwerk moeten wijzen worden in Nederland erg grappig gevonden. In Amerika kunnen ze echter als het zoveelste bewijs gelden dat Nederland terrorismedreiging niet serieus neemt.

De vier filmpjes spelen zich af in de woestijn en de hoofdrolspelers zijn leden van de Liberation Army Against Freedom, "founded as splinter cell in 1957 by Sheikh Abdullay Yussin of left wing of Goriam Fathers at beginning of First Fight Against Freedom. L.A.A.F. calls for extermination of roots of freedom worldwide with the aid of great fireworks." Verkleed als terroristen testen Arabisch pratende mannen vuurwerk en geven aldoende tips hoe je ongelukken kunt voorkomen.

De campagne is ontwikkeld door de Stichting Consument en Veiligheid in samenwerking met onder andere het Ministerie van VROM, Raad Nederlandse Detailhandel en Stichting Nederland Schoon. Volgens de Web site is het resultaat boven verwachting, want "na de start van de campagne in het NOS Journaal van 3 december, zijn de LAAF filmpjes al door meer dan 750 duizend mensen online bekeken."

"De vuurwerkcampagne is door dit resultaat één van de meest succesvolle webvirals in 2007." (Dus ook als er op 1 januari duizenden vuurwerk doden te betreuren zijn?) Men koos voor deze opvallende strategie omdat Oud en Nieuw vorig jaar tot een stijging van het aantal vuurwerkongevallen met 46 procent - in totaal 960 behandelingen - leidde.

Het is prachtig als de LAAF video's dat aantal weten terug te brengen, maar welk signaal geeft Nederland af met deze door de Talibaan geinspireerde video's? In de Guardian verscheen een artikel dat sprak over "light treatment of a serious issue." In Amerika zijn de video's vooralsnog niet opgemerkt, maar als ze nieuws worden, zal de reactie afkeurend zijn. Men zal een link leggen met de smakeloze Holocaust cartoon wedstrijd in Iran.

Het zal de slappe opstelling van de Nederlandse regering in de zaak Ayaan Hirshi Ali in herinnering brengen; en het vooroordeel over Nederland als vrijhaven voor drugs, prostitutie en moslimterrorisme zal in de ogen van sommigen bevestigd worden.

Of dat terecht is laat ik in het midden. Maar de Nederlandse regering - de uiteindelijke opdrachtgever voor het maken en verspreiden van de video's - moet beseffen dat nu alle communicatie internationaal is, men niet langer het gevoel voor humor van de gemiddelde Nederlandse puber als maatstaf kan gebruiken. Deze luchtige benadering van een voor Amerikanen serieuze zaak kan Nederland schade bezorgen, zelfs als er geen enkel vuurwerkslachtoffer valt.

1 comment:

Unknown said...

KARWEI Boskoop is het vuurwerk verkooppunt van Boskoop, Benthuizen, Waddinxveen, Gouda en omstreken!
Wij verkopen het Gaafste vuurwerk van de omgeving!
Er komen zelfs mensen uit Gouda, Zevenhuizen, Bodegraven en Reeuwijk naar ons om ons prachtige vuurwerk te kopen!
Uiteraard komt het ook door onze super scherpe vuurwerk acties! Vuurwerk winkel, verkopen wij vuurwerk aan mensen uit heel de omgeving. Dat komt ook door ons zeer uitgebreide assortiment, wij hebben namelijk vuurpijlen, grote batterijen, kindervuurwerk en ratelbanden. Alles van zeer hoge kwaliteit, voor een scherpe prijs! Dus woont u bijvoorbeeld in Alphen aan den Rijn, Boskoop, Waddinxveen, Benthuizen of Moerkapelle? Of woont u wat verder weg?
Bijvoorbeeld in Gouda, Bodegraven, Zevenhuizen of Reeuwijk? Kom gerust eens langs om in onze showroom te kijken!