Tuesday 15 January 2008

New Dick

De vraag wie de volgende president wordt houdt iedereen al meer dan een jaar bezig. Maar achter de schermen is men ongetwijfeld bezig met de opvolging van de echte machthebber van de Bush regering.

Het ambt van vice president - of veep - heeft lang een tegenstrijdig karakter gehad. Hoewel de vice president "only one heartbeat away" is van het presidentsschap (als de president sterft, neemt hij het over; de reden dat de president en de vice president nooit in hetzelfde vliegtuig zitten), werd het ambt en de persoon erachter nooit hoog ingeschat. John Nance Garner, vice president van 1933 tot 1941, zei ooit dat de functie "not a pitcher of warm piss" waard was. Vice president Dan Quayle (1988-1992) werd als het prototype veep beschouwd toen hij tijdens een bezoek aan een kleuterschool het woord "potato" verkeerd op het bord schreef.

Lange tijd vulden vice presidenten hun dagen met ceremoniele taken. Sinds de Tweede Wereldoorlog is het voornamelijk een voorbereiding op een eigen gooi naar het presidentsschap. Lyndon Johnson en Gerald Ford brachten het onverwacht tot het Witte Huis door de dood van John F. Kennedy en het opstappen van Richard Nixon, maar aan de regeerperiode van Harry Truman, dezelfde Nixon en George H.W. Bush ging een lange tijd van wachten vooraf. Maar zoals Hubert Humphrey, Walter Mondale en Al Gore kunnen bevestigen, het vice presidentsschap was nooit een garantie voor echte macht.

Totdat Dick Cheny op het toneel verscheen. Hij heeft de vice presidentiele bevoegdheden naar nieuwe hoogten gevoerd. Bijgenaamd Darth Vader geldt hij als architect achter alles wat president Bush doet. Daarom is hij ook de eerste vice president in 80 jaar die geen gooi naar het Witte Huis doet: hij heeft in de afgelopen jaren alles - en meer - kunnen doen dan wat hij als president ooit had kunnen bereiken. Er is de afgelopen jaren namelijk geen beslissing genomen zonder dat hij tot aan zijn ellebogen in de pap zat. De War on Terror, het afluisteren van Amerikanen, de massavernietigingswapens van Saddam, Irak, zware CIA ondervragingstechnieken, Enron, Guantanamo Bay, Plamegate, Haliburton contracten en het pardon voor Scooter Libby, alles ademde zijn aanwezigheid.

De presidentskandidaten zijn op dit moment nog druk met zichzelf bezig, maar achter de schermen wordt ongetwijfeld over running mates nagedacht. En dat is, gezien die hoeveelheid macht die hij of zij gaat erven, zeker geen vraag die tot het laatst kan worden uitgesteld.

No comments: