Monday 18 February 2008

"41" steunt McCain

De 41ste Amerikaanse president George H.W. Bush zei vandaag de kandidatuur van John McCain te steunen. MCain is hier vanzelfsprekend blij mee, maar schiet hij er iets mee op?

Een deel van de Republikeinse partij draagt voormalig president Bush op handen. Als vice president van 1980 tot 1988 was hij medegrondlegger van de Reagan Revolution. Tijdens zijn presidentsschap (1988-1992) viel de Berlijnse Muur en won Amerika de Koude Oorlog. Nadat Saddam Hussein Koeweit binnenviel in 1990, werd onder zijn leiding een internationale coalitie samengesteld die het Iraakse leger tijdens een flitsende campagne een gevoeilige nederlaag toebracht.

Goed getimed op Presidents Day, zei Bush vandaag dat "we are living in a time of war, a new and vastly more complex time of war." Niemand, aldus Bush sr. is beter in staat de uitdaging aan te gaan dan McCain, omdat " no one is better prepared to lead our nation at these trying times." Dat standpunt, zei Bush wordt gedeeld door de meeste Republikeinen, de meeste onafhankelijke kiezers en veel Democraten. In zijn dankwoord zei McCain dat, "we as a party must unite and move forward and attract not only members of our own party but independents and so-called Reagan Democrats."

Dat beiden over het aantrekken van niet-Republikeinen spreken is niet verwonderlijk. In 1992 verloor Bush de verkiezingen, ondanks als zijn buitenlandse successen, omdat veel oer-conservatieven en harde kern Republikeinen zich van hem afkeerde. Hieraan lag Bush' beroemde uitspraak - die hij tijdens de verkiezingen in 1988 deed - aan ten grondslag: "Read my lips. No new taxes." Die woorden bleven hem achtervolgen toen hij als president de belastingen verhoogde.

Datzelfde deel van de Republikeinse partij die toen niets meer van Bush moesten hebben, is nu geen voorstander van McCain. Bush' woorden zijn leuk voor McCain persoonlijk en ze herbevestigen de steun van een deel van zijn partij. Maar bij die Republikeinen die hij nog steeds niet voor zich gewonnen heeft, maakt de steunbetuiging geen indruk. Zonder hun stemmen moet McCain blijven hengelen naar onafhankelijke kiezers en ontevreden Democraten om een herhaling van Bush' nederlaag te voorkomen.

No comments: