Thursday, 14 February 2008

Steunpilaar of Rubbere Robbie?

Mitt Romney steunt vanaf vandaag zijn voormalige tegenstander John McCain. Hoe blij moet moet hij zijn met die hulp?

McCain doet erg zijn best, maar vooralsnog lukt het hem niet de meest conservatieve Amerikanen voor zich te winnen. Zijn standpunten over abortus, belastingen en immigratie zijn voor velen te ver verwijderd van hun eigen opvattingen.

Dat Mike Huckabee nog steeds in de race is doet hem ook geen goed. Uit exit polls blijkt keer op keer dat de oer-conservatieven de gouverneur uit Arkansas verkiezen boven McCain. De conservatieve media blijft ook gehakt van McCain maken. Ze noemen hem een "verrader," "de kandidaat die de partij kapot gaat maken" en - het ergste scheldwoord dat een Republikein in de mond kan nemen, "een liberal."

McCain's tegenstanders waren wat dat betreft blijer met Mitt Romney. Voor strenge immigratieregels, tegen abortus en een op-en-top religieus persoon. Maar omdat hij in de loop der tijden nog wel eens van standpunt wisselde kwam zijn campagne tot een voortijdig einde. Zijn Mormonisme deed de man die regelmatig voor flip flopper werd uitgemaakt ook geen goed.

Mitt Romney's steun moet McCain aan die conservatieve kiezers helpen die tot vorige week op hem zouden stemmen. Vanuit die optiek zal McCain blij zijn met zijn hulp. Maar gedurende de campagne sprak Romney zich vaak uit over de minpunten van McCain. Over zijn gebrek aan economische kennis zei hij bijvoorbeeld, "I know that there are some people who think, as senator McCain did, he said, you know, some jobs are leaving Michigan and they're not coming back. I disagree." Hij zei dat, "McCain even voted to allow illegals to collect Social Security."

Romney vatte het werk van McCain als politicus samen als, "If you ask people, 'look at the three things he has done as a senator,' if you want that kind of a liberal Democrat course as president, then you can vote for him. But those three pieces of legislation, those aren't conservative, those aren't Republican, those are not the kind of leadership that we need as we go forward.''

Nu denkt Romney daar dus anders over. Enerzijds is dat politiek: wat gister recht was, is vandaag krom. Anderzijds kan het als het zoveelste voorbeeld worden uitgelegd van Romney's dwalende opvattingen, want de gebreken die Romney bij McCain blootlegde waren precies de reden dat mensen op hem stemden. Kiezers herkennen een flip flopper op een kilometer afstand, en dat is voor iedere campagne, hetzij zijn eigen, hetzij die van degene die hij steunt, de doodssteek.

No comments: