Monday 17 March 2008

Black is back

Henry Ford zei ooit dat hij alle kleuren auto`s te koop had, zolang je maar een zwarte koos. De tijd dat de autoproducent zoveel macht over de keuze van de consument had is voorbij. Sinds vorige week lijkt het bedrijf de zeggenschap over de eigen marketing echter helemaal kwijt te zijn.

In 2006 richtte Ford zijn pijlen op de homo- en lesbomarkt. Reclames in het automagazine Gaywheels en andere homobladen volgden en het bedrijf zette zich in voor homo-emancipatie. Van iedere verkochte auto ging een percentage naar organisaties die strijden voor gelijke rechten en het homohuwelijk en de autoproducent schonk bedragen waarmee gay pride parades op poten werden gezet.

Deze openlijke steun aan een “verderfelijke levensstijl” ging de oer-conservatieve, christelijke American Family Association te ver; veel te ver. De AFA – wiens leden ervan overtuigd zijn dat homofolie een bewuste, perverse keuze is – besloot de autoproducent in de ban te doen, want “there is no doubt that Ford means to continue pushing the homosexual agenda, even including homosexual polygamy.”

En met succes. Autodealers, met name in het zuiden van Amerika, zagen door de boycot hun verkoopcijfers dalen. De waarde van het bedrijf daalde in twee jaar met 13 procent en vorig jaar leed Ford een verlies van $2.7 miljard.

Vorige week maakte Ford bekend zich niet langer specifiek op de homo- en lesbomarkt te richten en voortaan af te zien van financiĆ«le bijdragen aan de homogemeenschap. De boycot werd niet met zoveel woorden genoemd; “difficult business conditions” zouden de reden zijn van het besluit.

De AFA stopte hierop met de boycot, maar de leden hadden geen tijd voor een feestje. Zij moeten doorstrijden voor een gezonde maatschappij waar voor alle mensen plaats is, zolang hun kousen maar zwart zijn. Inktzwart.

2 comments:

Christel said...
This comment has been removed by the author.
Christel said...

Zelf moet ik dit soort mensen ng tegenkomen, maar ik woon dan ook in San Francisco... Dit is in en in triest, maar het kan nog erger. Heb je uitspraken van een politicus in Oklahoma als gehoord?

Je kunt 'm op YouTube horen:

http://www.youtube.com/watch?v=tFxk7glmMbo