Monday, 24 March 2008

Ezels en olifanten

Zo gelikt als presidentiele campagnes vandaag de dag worden geregeld, zo toevallig zijn beide Amerikaanse partijen aan hun logo`s gekomen. Sinds de 19de eeuw is een ezel het symbool van de Democratische Partij een ezel en een olifant de personificatie van de Republikeinse Partij. Beide dieren komen uit de pen van politieke cartoonist Thomas Nast.

Tijdens de presidentsverkiezingen van 1828 werd de Democraat Andrew Jackson's door zijn tegenstanders vanwege zijn slogan " Let the people rule" een ezel genoemd. Jackson gebruikte het scheldwoord als geuzennaam en zei dat hij net zo min van zijn stuk te brengen was als een ezel.

Hoewel Jackson in zijn eigen tijd al als een ezel in politieke cartoons werd afgebeeld, was het dankzij Nast dat het dier het symbool van de Democratische Partij werd.

In 1870 maakte hij voor Harper's Weekly deze cartoon en vanaf dat moment waren de Democraten de partij van de ezel .
Min of meer toevallig gaf hij de Republikeinen hun logo. Op deze tekening uit 1874 jaagt een als leeuw verklede ezel alle dieren weg, behalve de olifant die “The Republican Vote” verbeeldt. Voor de Republikeinen was deze cartoon genoeg om het dier in hun armen te sluiten.

1 comment:

Anonymous said...

great