Tuesday, 15 April 2008

Senator in het Witte Huis

Ook als de volgende president geen vrouw of een African-American wordt, is de uitslag historisch. Pas voor de derde keer zal de nieuwe bewoner van het Witte Huis direct uit de senaat komen. Wat kunnen we verwachten van zo`n president?

Veel senatoren hebben het geprobeerd en enkele presidenten hebben senaatservaring op hun CV staan, maar voordat presidenten president worden zijn ze over het algemeen gouverneur, vice-president of minster. De laatste senator die het tot president schopte was John F. Kennedy (1961-1963); voor hem was het de Republikein Warren Harding (1921-1923) die als eerste de overstap van de senaat naar het presidentsschap maakte.

Wat kunnen we verwachten van een president die rechtsstreeks uit de senaat komt? Dat is lastig te zeggen. Harding vond de senaat “a very pleasant place” maar toen hij eenmaal president was, schrok hij van het harde werken. Ook was hij niet gewend om leiding te geven en hij klaagde regelmatig over het gebrek aan controle over zijn eigen agenda. “I never find myself with my work completed. I don’t believe there is a human being who can do all the work there is to be done in the president’s office.”

Kennedy initieerde in zijn eerste twee jaar als president 653 wetsvoorstellen waarvan er 304 uiteindelijk aangenomen werden. Maar de echt belangrijke onderwerpen - gezondheidszorg voor bejaarden, onderwijs, het openbaar vervoer en een "urban affairs" ministerie — bleven liggen. Volgens zijn biograaf Richard Reeves was dat Kennedy's eigen schuld, omdat hij de Senaat onvoldoende betrok. “There was only so much time he was willing to spend with, or even think about, his old colleagues,” aldus Reeves.

Dat geen van beide terug kan kijken op een echt geslaagde regeerperiode komt ook omdat ze in het harnas stierven. Harding overleed na 29 maanden aan de gevolgen van een longontsteking; aan Kennedy's presidentsschap kwam na 34 maanden een einde. De historie vertelt ons dus niet zoveel over het presidentsschap van Hillary Clinton, Barack Obama of John McCain.

Hoewel ze het alledrie veel hebben over het veranderen van de politiek in Washington kunnen de kandidaten hun collega's in het Congres minder hard afvallen dan de meeste van hun voorgangers dat deden. De beste manier waarop ze nu hun politieke leiderschap zouden kunnen bewijzen is door initiatief te nemen in de Senaat. En met Irak, de economie en de huizenmarkt zijn er voldoende onderwerpen waar ze voor de verkiezingen hun tanden in kunnen zetten.

Tot dusverre praten ze echter alleen over oplossingen; gelukkig is dat iets waar senatoren erg goed in zijn.

No comments: