Thursday 1 May 2008

Mission Accomplished

Op 1 mei 2003, met een banner "Mission Accomplished" op de achtergrond, kondigde president Bush het einde van de oorlog in Irak aan. Vijf jaar later bekent het Witte Huis dat de tekst op het spandoek ongelukkig was, "We have certainly paid a price for not being more specific on that banner."

Op het moment leek het zo mooi: voormalig piloot Bush scheerde met de Navy 1 langs het vliegdekmoedership USS Abraham Lincoln en landde de S-3B Viking daarna zelf op het dek. In zijn vliegeniersuitrusting liet hij zich vervolgens door de bemanning toejuichen. De oorlog was voorbij zei Bush in een speech en voor wie daar nog aan twijfelde hing er een groot spandoek: "Mission Accomplished."

In de jaren daarna bleek de voorbarigheid van die conclusie. De oorlog is imiddels in zijn zesde jaar, duurt langer dan Amerika's vrijheidsoorlog, WOI en II en het einde is nog lang niet in zicht. Critici gebruiken Bush` triomfantelijke optreden toen als voorbeeld van de gebrekkige planning van de oorlog na de oorlog, met het spandoek als ultiem argument.

De Bush regering heeft wel vaker geprobeerd zich te distantieeren van de banner, maar vandaag - tijdens het eerste lustrum van "the end of all major operations in Iraq" - kwam Witte Huis woordvoerder Dana Perino met een wel erg vergezocht verhaal. Het spandoek sloeg niet op Irak, maar op het einde van de missie van de USS Abraham Lincoln. De bemanning wilde het doek graag en het Witte Huis besloot daarop aan die wens tegemoet te komen. "We took care of the production of it," aldus toenmalig Witte Huis woordvoerder Scott McClellan, "We have people to do those things. But the Navy actually put it up."

Oftewel, Bush' claim was niet voorbarig, aldus McClellan`s opvolger Perino, maar niet voldoende duidelijk. "President Bush is well aware that the banner should have been much more specific and said 'mission accomplished' for these sailors who are on this ship on their mission." En ja, bekende ze, "we have certainly paid a price for not being more specific on that banner."

Een opmerkelijke knieval: leugens over massavernietigingswapens, links tussen Saddam Hussein en Al Quada en geheime gevangenissen worden zonder gene goedgepraat of in de doofpot gestopt, maar ondertussen schaamt het Witte Huis zich over een verkeerd begrepen reclameslogan.

No comments: