Monday 27 October 2008

Amerika's onderbewustzijn

Als Amerika over zeven dagen naar de stembus gaat gaan we ervan uit dat iedereen een weloverwogen keuze maakt; dat doen wij als zelfbewuste deelnemers aan de moderne consumptiemaatschappij toch de hele dag? Recent onderzoek bewijst echter het tegenovergestelde.

Het uitgangspunt van Martin Lindstrom's nieuwste boek "Buy-ology; Truth and Lies about Why We Buy" is simpel: mensen liegen, hersenscans niet. De internationaal bekende marketing goeroe - die onder andere McDonald, Nestlé, Microsoft en Disney adviseert - baseert deze stelling op drie jaar hersenonderzoek en de grootste hoeveelheid neuromarketing data die ooit voorhanden was. En de conclusies zijn verrassend genoeg om alle beslistheorieën en marketingmodellen overboord te zetten.

Zo blijkt bijvoorbeeld dat waarschuwingen op pakjes sigaretten roken stimuleren. Dat "Roken is dodelijk" niemand ervan weerhoudt een sigaret op te steken is weliswaar bekend, maar dat zelfs de meest gruwelijke teksten en plaatjes prikkels veroorzaken in dat deel van de hersens waar onze verlangens huizen is op zijn minst opmerkelijk. Oftewel, hoe meer tabaksreclame, hoe minder mensen gaan roken.

Een andere conclusie stelt dat product placements niet werken. Hoe hard regisseurs ook hun best doen om soapsterren 'subtiel' Pringles te laten eten, of hoeveel Unilever producten set dressers speels in een decor plaatsen, de kijker ziet het niet. De hersenscans van de proefkonijnen wezen uit dat een bepaald product alleen opvalt als het van belang is voor de verhaallijn.

De studie wees ook uit dat mensen bij het zien van bepaalde sterke merken zoals de Ipod dezelfde hersenactiviteit vertonen als wanneer ze religieuze afbeeldingen onder ogen krijgen. Hiermee lijkt eindelijk een verklaring gevonden te zijn waarom mensen 24 uur in de rij gaan staan voor een nieuwe Iphone: het is het 21ste eeuwse equivalent van de bedevaart naar Lourdes.

Het beste bewijs dat de conclusies uit "Buy-ology" voor een revolutie gaan zorgen blijkt uit het vermogen om met hersenscans de slagingskansen van televisieprogramma's in kaart te brengen.
Deelnemers aan het onderzoek kregen drie shows te zien; toen de programma's later op de Britse televisie te zien waren bleek show die voor de minste hersenprikkels zorgde ook de slechtste kijkcijfers te krijgen.

Kortom, in het onwaarschijnlijke geval dat McCain volgende week president wordt dan komt dat niet door zijn uitmuntende campagne, maar door een moment van onoplettendheid in Amerika's onderbewustzijn.

No comments: