Wednesday, 15 October 2008

Bring It On!

John McCain beloofde in de aanloop naar het laatste debat de handschoenen echt uit te doen. Vanochtend kwam het antwoord uit het Obama kamp: bring it on. Die uitdaging benadrukt McCain's problemen.

Hoewel er vanvavond nog wel iets op het spel staat, is de enige belangrijke vraag hoe goed McCain kan koorddansen.

Na het eerste debat zei McCain Obama tijdens de tweede ontmoeting alle hoeken te laten zien. Tot schrik van zijn supporters liet hij dat toen weer achterwege; en afgelopen dagen was voor de Republikeinse F-Side de maat vol. Aangevuurd door Palin willen zij vanavond geen verhalen over de economie of alternatieve energie. McCain moet dezelfde toon aanslaan als in zijn reclames en hameren op Obama's banden met "terroristen," "fraudeurs" en "radicalen."

Maar uit opiniepeilingen blijkt dat het gros van de stemmers daar niet op zit te wachten. Zes van de 10 Amerikanen zeggen de buik vol te hebben van persoonlijke aanvallen en zijn meer geinteresseerd in plannen om de economie weer op het droge te krijgen. Op dat vlak wordt Obama echter meer vertrouwd dan McCain.

En om nog wat extra zout in de wonden te strooien stuurde Obama's woordvoerder vanochtend een persbericht met het onderwerp "John McCain’s plan to “whip” “That One’s” “you-know-what.” Deze sneer volgt op uitdagende uitspraken van Obama waarin hij McCain vraagt de aanvallen uit zijn reclames te herhalen "in my face." De tactiek is duidelijk: McCain de straatvechter boos maken om zo aanvallen op Obama's karakter uit te lokken die Obama kan afslaan door over de economie te praten.

Zo zit McCain een lastig parket: behalve zijn supporters wil niemand een moddergevecht, en door over actuele problemen te praten speelt zijn tegenstander in de kaart. In het beste geval stelt hij iedereen maar een beetje teleur; in het slechtste geval jaagt hij zwevende kiezers en trouwe aanhangers weg.

Vanavond zal het meest gedenkwaardige debat van de drie worden. De ontmoeting maakt voor de uitslag op 4 november weliswaar niet veel uit, maar het is interessant om te zien hoelang het duurt voordat McCain zijn evenwicht verliest.

No comments: