Wednesday, 8 October 2008

(McC)Ain`t Gonna Happen

Met nog bijna een maand te gaan lijkt het vroeg voor conclusies, maar na het debat van gister doet Bericht Uit DC een gedurfde uitspraak: Obama wint op 4 november.

McCain moest gisteravond scoren. Swing states worden stabibieler, Obama blijft bedragen aan reclames uitgeven waar hij alleen maar van kan dromen en Amerikanen schrijven zich in veel grotere getallen in voor de Democratische partij dan voor de GOP. En veel tijd om stemmers op andere gedachten te brengen heeft hij niet.

Gelukkig was op de opzet van het debat in zijn voordeel. De town hall meeting is voor hem een vertrouwde omgeving. Honderden liep hij er af in de afgelopen maanden; hij voelde zich zelfs zo thuis in het format dat hij Obama, nadat die zijn nominatie op zak had, tot tien van zulke bijeenkomsten uitnodigde. Die had wel wat beters te doen en zodoende kreeg McCain maar een kans zijn tegenstander in een town hall te ontmoeten.

Negentig minuten later was de vraag gerechtvaardigd waarom McCain zo dol is op zulke bijeenkomsten. Hij vertelde dingen die close campaign watchers al wisten, viel in herhalingen uit eerdere speeches en gebruikte dezelfde inhoudsloze uitdrukkingen, "fix the economy," "clean up Washington," "move the country forward."
Alleen de opmerking 'I know how to get bin Laden" was verrassend. Als hij dat eerder verteld had, had hij de CIA veel tijd kunnen besparen.

McCain's hoge verwachtingen leken uit de lucht gegrepen en dat is logisch als je erover nadenkt. Waarom zou een discussie met vragen uit het publiek anders verlopen dan een gewoon debat met gewone vragen? Het lijkt anders, maar het spelletje blijft hetzelfde. De reden voor McCain's vergissing is ook duidelijk. Zijn town hall meeting zitten altijd vol met supporters, waardoor het weinig uitmaakt wat hij zegt: ze klappen en juichen toch wel. Zelfs als het publiek dat gister had mogen doen, was het niet gebeurd, omdat ze zich niet in zijn plannen kunnen vinden. Zoveel blijkt wel uit Obama`s voorsprong.

McCain heeft zodoende nog slechts een mogelijkheid: de modderkraan vol open zetten. Running mate Sarah Palin gaf dit weekend al een voorzetje toen ze de New York Times aanhaalde waarin Obama's connectie met een professor beschreven werd die 40 jaar geleden geprobeerd had het Congres op te blazen. Dat die opmerking van Palin aandacht kreeg kwam door de ophef over het feit dat zij een krant leest; en niet door de drie ontmoetingen van Obama met de ex-bommengooier.

McCain lijkt daarmee uitgespeeld; en zo is er na een campagne van bijna twee jaar eindelijk antwoord op de vraag wie de volgende president is. Het aftellen is begonnen.

No comments: