Thursday, 23 October 2008

Obama in Leesburg

Barack Obama was gister in Leesburg, Virginia. Bericht uit DC was één van de 35.000 aanwezigen.

Het verschil tussen Obama's aanwezigheid in Virginia en John McCain's rally in de zelfde staat vier dagen eerder is op de heenweg al merkbaar. Honderden stapvoets rijdende auto's druppelen uren voordat Obama gaat spreken het anders zo rustige centrum van Leesburg binnen. Parkeren lukt alleen nog op grote afstand van het park waar de rally plaats vindt. We zijn duidelijk niet de enige die vandaag gekomen zijn om de senator te horen spreken.

Ter plekke blijkt het verschil niet alleen uit de hoeveelheid mensen, maar ook uit wie er op het evenement is afgekomen. McCain's publiek - zo`n 6000 man - was ouder, witter en fanatieker. Daar was niemand zonder McCain/Palin T shirt, bord of sticker en er werden zowel vooraf als tijdens McCain's speech meer leuzen gescandeerd en harder geklapt.
Als Obama eenmaal aan het spreken is wordt duidelijk waarom men stiller is: zijn publiek komt om te luisteren. En Obama geeft de toehoorders wat ze willen: een helder verhaal waarin hij Amerika's problemen uiteenzet en zijn oplossingen uitlegt. In plaats van mensen op te hitsen niet op de ander te stemmen maakt hij duidelijk waarom hij president moet worden.

Het verschil in stemming tijdens beide bijeenkomsten zegt veel over de campagnes van de kandidaten. McCain - die een uur te laat kwam - valt zijn tegenstander hard aan, geeft zijn publiek veel reden tot juichen met one-liners en brengt voornamelijk mensen op de been die sowieso op hem gaan stemmen. Obama's publiek is diverser en de sfeer is ernstiger. Zowel de kandidaat - die keurig op tijd was - als de aanwezigen lijken te begrijpen dat 4 november niet het eindpunt van de campagne is, maar de start van een nieuw tijdperk voor Amerika. Hoewel nieuw altijd een beetje eng is - niemand weet wat er gaat gebeuren - weet men ook in Virginia dat het roer om moet. En dat de aanwezigen bereid zijn die onzekere toekomst aan President Obama toe te vertrouwen geeft hoop voor 4 november. De laatste keer dat deze tot voor kort solide Republikeinse staat naar een Democratische presidentskandidaat ging is 44 jaar geleden: toen was de winst in Virginia voor John F. Kennedy genoeg om het presidentsschap binnen te slepen. De bijeenkomst gister bewees dat Obama beide kunststukjes kan evenaren.

No comments: