Thursday, 16 October 2008

A Star is Born

Ieder land kent hem: Jan Modaal. Otto Normalverbraucher. Jean Baptiste. Maar in Amerika is Joe Sixpack lang niet meer zo gewoon.

Gister om deze tijd was Joe Wurzelbacher een gewone loodgieter in Ohio. Als iedere Amerikaan maakte hij zich zorgen over de economie. Hij volgde de verkiezingen met grote belangstelling omdat hij overweegt het bedrijf van zijn baas over te kopen. En omdat hij benieuwd was naar de belastingplannen van de kandidaten, besloot hij na een campagnebijeenkomst Barack Obama eens persoonlijk aan te spreken.

Wat kan er veel gebeuren in 90 minuten. Tijdens het debat gisteravond introduceerde John McCain Wurzelbacher als het symbolische slachtoffer van Obama's belastingvoorstellen, "Joe wants to buy the business that he has been in for all of these years, worked 10, 12 hours a day. And he wanted to buy the business but he looked at your tax plan and he saw that he was going to pay much higher taxes." Obama's antwoord was dat Joe zich had laten beinvloeden door McCain's reclames.

Toen een uur later de verschillende voorstellen voor de gezondheidszorg besproken werden haalde McCain hem weer van stal en noemde hem "his old buddy, Joe." Obama sprak hem vervolgens zelfs persoonlijk aan, "I'm happy to talk to you, Joe, too, if you're out there."

Joe - die inderdaad "out there" was - wist niet wat hij hoorde. Hij noemde het "surreal" om zo opeens in het middelpunt van de belangstelling te staat. Maar ondanks de persoonlijke (bijna) presidentiele uitleg was hij naar eigen zeggen nog geen steek verder. "Ze dansten weer om het onderwerp heen in plaats van me een helder antwoord te geven." En zo blijft Joe een zwevende kiezer.

Surreal Life Soap: Joe kijkt thuis in Ohio naar het debat

Maar dankzij het debat is hij wel `s werelds meest beroemde twijfelaar. Meteen na afloop van het debat leverde de Google search "Joe Wurzelbacher" nog geen 2000 hits op; een uur later waren het er al meer dan 5000; vanochtend om 09:00 waren het er 15.000; tegen half twaalf werd de 20.000 grens gepasseerd; zo rond half vier was het resultaat meer dan 30.000 hits; om 19:00 uur ging hij over de 40.000 heen, en de teller staat op dit moment (donderdag 16 oktober 22:30) op 67.9000. Tip voor de lezer: klik voor de grap eens op de link en kijk hoeveel hits Joe nu krijgt.

Zo is er na het laatste debat maar één echte winnaar. Joe For President!

De aanleiding: Joe in gesprek met Obama

No comments: